måndag 23 november 2015

Maria Theresia Kaffee

 photo IMG_2922_b_zpsgmne5ebz.jpg

En trevlig österrikisk kaffedrink är en Maria Theresia Kaffee. Det finns olika receptvarianter men det gemensamma för de olika sätten att kladda ihop den är att man använder kaffe (ja, vad annars), grädde och apelsinlikör. Vissa recept föreskriver dessutom konjak och därför kan man också använda Grand Marnier som ju smakar både apelsin och konjak. Vanligt är att grädden kröns med rivet apelsinskal - men det är egentligen bara geggigt så nästa gång jag kokar ihop den här trevliga historien tänker jag skippa det. 

Tag ett förvärmt kaffeglas. 
Häll i 3 cl Grand Marnier [624] och msk råsocker (eller sukrin gold)
Slå på 1,8 cl starkt kaffe (ex presskaffe med förhållandet 1/10 bönor/vatten).
Rör runt så sockret löser sig.
Kladda på vispad grädde (jag använde 30 gram)
Servera.

Kaffeglaset är för övrigt nyinköpt - ett Rosendahl Grand Cru Hot Drink

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar