onsdag 21 december 2016

Årets glögg

 photo IMG_20161219_151854_zpsnj0armdt.jpg

Saftglögg, nej tack - då dricker jag faktiskt hellre julmust. Årets glögg av egen produktion är inget för barn och inget för den som ska köra bil, hantera skjutvapen eller ägna sig åt hjärnkirurgi. Receptet är det jag använt tidigare år, med vissa förändringar.

Glöggen görs i två steg.

1. Lägg glöggkryddor i en burk. Jag använder stjärnanis (1 st), pomeransskal (2 st), nejlikor (7-9 st), torkad ingefära (2 bitar), kanel (två stänger) och kardemumma (hel, okrossad 2 msk). Häll på 2 dl portvin. Jag har testat olika sorter och det spelar inte jättestor roll, men jag föredrar något typ av Tawny Port. Förslut burken och låt stå i ett dygn, typ.

2. Ett dygn senare - öppna burken och sila av. Det nu svårt kryddade portvinet ska ner i en kastrull tillsammans med en liter rödvin. Det är inte jätteviktigt vad du har för vin, jag föredrar ett bärigt och fruktigt billigt vin som ex Prego. Det sötas sedan upp med 2,5 dl råsocker. Värm på försiktigt och rör runt tills allt socker löst sig. Då kan du skruva av värmen. Sedan tillsätts 1,5-2 dl Madeira Fine (onödigt att ta dyrare sort). Slutligen, och detta är nytt för i år, spetsas det hela med 1,5 dl mörk rom. Captain Morgan duger förträffligt.

Sedan är det bara att tappa upp på flaska. Jättegod glögg.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar