tisdag 26 augusti 2014

Tokigt goda inkokta päron



Det här är en rejäl efterrätt! Receptet, som ursprungligen heter "Inkokta päron med stjärnanis, kanel och citron" är tagen från Allt om Mats kokbok "Nyskördat". Jag har dock bytt ut strösocker mot rörsocker. De kryddiga päronen borde passa fantastiskt till vaniljglass. Själv har jag ätit dem med vaniljkvarg och det var riktigt, riktigt gott. Jag kategoriserar päronen som en efterrätt och en inläggning, deras hållbarhet i kylskåp anges till "upp till 1 år" - ett halvår om man öppnar burken ofta. Det behövs för övrigt en stor burk som rymmer päron och över en liter vätska...

Ingredienser
1 kilo päron, ex Conference
1 vaniljstång
1 liter vatten
6 dl rörsocker
2 dl torrt vitt vin*
1 citron, rivet skal och saft
4 stjärnanis
2 kanelstänger

* = jag har använt Koonunga Hill Chardonnay (nr 6463) och det har fungerat utmärkt.


Klyv vaniljstången på längden. Blanda vatten, socker, vin, citronskal och -saft, vaniljstång, stjärnanis och kanelstänger i en gryta.

Skala päronen men låt skaftet vara kvar. Lägg päronen i lagen och koka upp. Sjud försiktigt under lock ca 6 minuter.


Ta grytan från plattan och låt päronen svalna innan de läggs över i en väl rengjord burk med tätt lock. Häll över lag så att päronen täcks helt. Låt svalna, förvara i kyl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar