måndag 4 juli 2016
Shakshouka
Det här är en arabisk/israelisk rätt - jag gjorde en halv sats enligt receptet nedan, använde då bara två ägg. Med en rejäl sallad till blev det en lagom lunch. Vanligen äts shakshoouka till frukost men i Israel är den tydligen populär som middagsmat också.
För en stadig laddning som räcker till frukost för fyra eller lunch för två behöver du:
1 matsked olivolja
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 grön paprika, hackad
Två burkar tomatkross (à 400 gram)
2 matskedar tomatpuré
1 tsk chilipulver
1 tsk kummin
1 tsk paprikapulver
2 krm cayennepeppar
1 tsk socker
Salt och peppar
4-6 ägg
[Ev persilja som garnering]
Och så här tillagar du:
Värm upp en stekpanna med olivolja till medelhög värme.
Stek löken ett par minuter tills den mjuknar.
På med vitlök, stek tills det börjar dofta rejält.
På med paprika, sänk värmen lite grann och stek i 5-7 minuter.
Häll på tomatkross och puré. Blanda runt.
I med kryddor och socker, rör runt, puttra i 5 minuter eller tills du märker att det börjar reduceras.
Salta och peppra vid behov.
Knäck ägg i pannen, ett i taget, rakt på tomatröran. Ett ägg i mitten och de andra runt ytterkanterna.
Täck över stekpannan med ett lock och koka i 10-15 minuter.
Färdigt!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar