måndag 10 april 2017

Jerkad kyckling med frukt

 photo chicken_and_fruit_by_attomanen-db5aayy_zpspogmf6mh.jpgAv någon anledning har jag inte förrän nu kommit mig för att testa att göra ugnsgrillad kyckling hemma. Sent skall syndaren vakna. Svårt var det i vilket fall inte.

Hela kycklingar kan man ofta få till bra pris. Jag köpte för 25 kr kilot på rea på ICA Maxi.

Innan kycklingen åker i ugn (varmlufts på 175 grader) skall den penslas med kryddsmör. Gör så här:

Tag ett par robusta klickar smör. Jag höftade mängden, men det handlar om ett antal matskedar. Någon tesked salt och ett par teskedar Jamaican Jerk-krydda. Någon matsked kinesisk soja. Ner med allt i en kastrull och smält smöret. Resultatet skall bli en mörk gegga. Pensla sedan kycklingen runt om med alltihop.

Lägg den penslade kycklingen i en ugnsform med galler i, så att undersidan av skrovet inte tar i botten av formen. I med termometer. Om du inte har en termometer så skaffar du en först. Dra termometern genom bröstfilén relativt långt ner tills du stöter mot ben, tryck sedan termometern längs benet tills den är så djupt in i köttet det bara går.

Sedan är det bara att låta ugnen jobba, tills kycklingen når en innertemperatur på 82 grader och är underbart saftig...

Det är nog inte absolut nödvändigt men jag tog ut kycklingen som hastigast när den nått 55 grader och penslade den med mer kryddsmör (lika mycket som första penslingen).

När kycklingen nått de magiska 82 graderna skall den ut. Då är skinnet tämligen svärtat men det är också otroligt gott att äta.

Servera med fruktsallad. Melon, apelsin, mjuka päron, vindruvor, tomater - vad du vill. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar