måndag 12 juni 2017

Saltbakad seabream

 photo IMG_20170608_171754_180_zpsvxam47d8.jpg

Jag har dåligt självförtroende när det gäller att laga till fisk - men det här var så enkelt att till och med jag vågade testa! Receptet hämtades ur Claudia Rodens "The food of spain". Resultatet blev mat som kanske inte är direkt sexig till utseendet - men är väldigt god att äta.

Först: du behöver Seabream (se ovan). En fisk per skalle. Receptet räknar med två.


Skölj fisken.

Klä en ugnsform som är lagom stor för att rymma de två fiskarna men helst inte med så stor marginal med metallfolie.

Ta två kilo grovt havssalt, addera tre äggvitor och blanda runt i en stor bunke. Det ska kännas ungefär som blöt sand när du är färdig. Tycker du att det är för torrt, addera mer äggvita.

Lägg en tredjedel av saltet i botten på formen. Lägg på fiskarna. Täck dem med återstoden av saltet och packa ihop. Vid behov, dra in metallfolien från kanterna för att liksom forma en form i formen - men täck inte över fisken med folie.

Fiskstjärten behöver f.ö inte täckas med salt ifall det inte räcker till.

Kör i ugn på 200 grader i 25 minuter.

När du tar ut fisken har saltet stelnat till en skorpa som du får knacka i skärvor med lämpligt redskap. Dra bort saltflagorna från fisken. Har du tur följer skinnet med, annars får du pilla bort det med kniv.

Lyft nu av toppfiléerna och lägg på tallrik. Dra bort ryggrad och andra stora ben och plocka upp bottenfiléerna.

Servera med kokt potatis, aioli och citronskivor. Jittegott!


 photo IMG_0081-1_zpsjzft9m1g.jpg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar