fredag 6 maj 2016

En trio läskande drinkar

Jahopp, gott folk. Det är bloggtorka just nu. Jag har haft för mycket annat för mig - det har inte funnits tid för roliga matexperiment eller för bloggande. I går var det Kristi Himmelsfärdsdag och en underbart varm och härlig vårdag, ja - nästan en försommardag, under några timmar var det riktigt hett på balkongen där hemma. Efter att tillbörligt firat Ascensio Domini i kyrkan åt jag och hustrun lunch på Asian Delicious i Haninge centrum, till middag blev det en klassiker i form av varm potatissallad med rostbiff. Från eftermiddagen till kvällskvisten blev det tre läskande, goda drinkar - mycket passande en varm dag.

 photo IMG_0235_zps0oophkun.jpgFörst ut var en Bajtra Cooler. En förutsättning för att göra en sådan är förstås Bajtra, alltså fikonkaktuslikör från Malta. Det förutsätter en tripp den lilla ön, för man kan inte köpa det här. Å andra sidan fungerar "cooler"-receptet med alla möjliga likörer. Du kan lika gärna använda melon-, hallon-, jordgubb eller något annat fruktigt och sött.

Bygg "coolern" i ett highballglas med is. Rör om efteråt. Du behöver:

3 cl Bajtra - eller annan fruktig likör.  
3 cl Vodka 
1,2 dl apelsin- och ananasjuice 


 photo IMG_0239_zpss1jdc8zc.jpg Nästa drink var en pastisRicard. Pastis är alltså den anislikör som i Frankrike ersatte Absinten när denna av dumma anledningar förbjöds. Det finns många märken. Pernod och Ricard är nog de mest kända. Pastis innehåller ingen malört, vilket Absint gör. Pastisen är dessutom färdigsötad, så istället för att lösa upp sockerbitar i drycken som man gör när man begår absint-ritualen, handlar det bara om att ta ett glas, slå på pastis och sedan kallt vatten i lagom spädning. Sist tillför man is. Det ska vara i den ordningen, om man ska göra det traditionellt. Annars brukar man ju ha i isen först, men så icke med Pastis. Ricard är för övrigt klar och gulbrun i färgen i sig själv, men när man slår på vatten blir den gul och grumlig. Det ska vara så. En bra spädning är 3 cl Ricard och 1,2 dl vatten. 


 photo IMG_0245_zpssdqbaric.jpgSist ut var en drink som kallas "Wyrd". En mycket läskande och god sak som jag gärna skakar ihop igen vid lämpligt tillfälle. För att göra den behövs:  

2,5 cl lagrad vit rom 
2,5 cl marachinolikör
2,5 cl gul chartreuse
2,5 cl limejuice
1 tesked honung

Dessa ingredienser ska skakas våldsamt tillsammans med is och sedan silas upp i ett väl kylt och gärna snyggt glas.

Lagrad vit rom finns det många sorter av. Jag använde Havana Club Añejo Blanco, helt enkelt för att det råkar vara vad jag har hemma. Det finns antagligen både bättre och sämre saker att ha i. Maraschino är alltså sådan där konstig körsbärslikör. Den vanligaste är nog Luxardos variant men den jag har är av märket Mondo. Den är hysteriskt söt och smakar underligt för sig själv men i vissa blandningar är den jättegod. Gul Chartreuse är den något mindre parfyrmerade systern till Grön Chartreuse. Tyvärr finns inte den gula att köpa i Sverige. Jag har hittat den på kanarieöarna och i London.  Nota bene här: Wyrd är ett derivat från drinken "The Last Word" som görs på lika delar gin, grön chartreuse, marschino och limejuice. Den tycker jag tyvärr inte är särskilt god, men den här var utsökt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar