torsdag 23 oktober 2014

Panerad kolja med potatis, gurka och ägg



Melanogrammus aeglefinus, Kolja, är en trevlig torskfisk som lämpar sig väl för stekning eller i fisksoppa. En återkommande rätt hemma hos oss är panerad kolja. Vi köper färsk koljafilé (senast på Mickes Fisk nere vid port 73). Kolja är kalorisnål (80 kcal/100 gram) så det gör inget om man får stora bitar - och man kan då också kosta på sig en bra panering.

Skär filéerna i mindre, mer hanterbara bitar. Doppa bitarna i ägg, vänd dem i vetemjöl och släng dem i panko (japanskt ströbröd) - det fungerar utmärkt. Sedan får man inte vara för snål med smöret när man steker. Koljan skall stekas på svag värme under ett par minuter. Jag överlåter åt Kejsarinnan att göra detta men det är inte svårt. Så länge man inte bränner paneringen är filén inte bränd - är man osäker på om den blivit tillräckligt stekt får man helt enkelt öppna en bit och kolla. Det är därför bra att ha så jämntjocka bitar som möjligt, säger Captain Obvious.

Till koljan serverar man med fördel ugnsstekt potatis, inlagd gurka och maltvinägerägg. En trevlig ale eller porter till är förstås inte fel.

Vill man vara lite extravagant kan man förstås ta ett litet glas Pimm's no.1 on the rocks innan sin "Haddock 'n' taters".





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar