lördag 28 januari 2017
Kyckling, majs och bönor - cajunstyle
En mycket god rätt detta. Enkel att göra också. Du behöver två stekpannor. I den ena: strimlad kycklingfilé, picklad (men avrunnen)paprika och gul lök - kryddat med cajunblandning och sellerisalt. I den andra pannan: majs och svarta bönor, kryddade med vitlök. Stek upp majsen först, tillsätt inte bönorna förrän alldeles på slutet.
Kaloriinnehåll beror givetvis på hur mycket av allt du använder, men jag uppskattar att det per skalle blev 200g kyckling, 140 gram majs, 75 gram lök, 75 gram paprika, 50 gram bönor och att allting gick på runt 500 kcal.
måndag 23 januari 2017
Kängurustek och koshervin
Nej, känguru är inte kosher någonstans. Jag tror inte det finns några australienska djur som är kosher, faktiskt. Icke desto mindre är stekt känguru väldigt gott ihop med Za'atar - en israelisk kryddmix - och det israeliska vinet Hermon, som är kosher.
Kryddmixen (bild nedan) består av lika delar sumak, timjan och sesamfrö. Sumak hittade jag på mitt lokala turklivs. Den smakar lite fruktigt, citrusaktigt.
Känguru skall inte serveras genomstekt utan medium rare.
Jag har druckit Hermon förut och tyckt att det varit gott - men just i kombinationen med känguru och potatis kryddade med Za'atar och därtill smörgåsgurka och ajvar... Oj, oj, oj! Det lockade fram en helt fantastisk bärighet hos vinet.
tisdag 17 januari 2017
Halvnaken och småkänd
En enkel men jättegod drink som jag hela tiden glömmer bort men då och då återupptäcker är en variant av Naked & Famous. Den ska egentligen innehålla Mezcal - men jag tycker denna överhypade mexikanska alkohol är fruktansvärt vidrig, knappt drickbar. Följaktligen skakar jag ihop den här historien med en tequila reposado istället. Den jag har hemma är Corralejo.
2 cl Tequila Reposado
2 cl Gul Chartreuse (köpt via Vildmedvin)
2 cl Aperol
2 cl limejuice
Skaka och sila upp i kylt glas. Nom. Sötsur. Både chartreusen och aperolen innehåller en hel del socker men det balanseras av limesaften. Örterna i chartreusen och aperolen gifter sig fint med tequilan. Det här är en riktig favorit.
Israelisk öl: Mikkeller/Alexander
I början av advent hittade jag ett sådant där trevligt öl som Le Bolagét bara tar in i små partier under begränsad tid (som den gamla favoriten Narwhal, det dyker upp igen varje år inför jul och försvinner sedan igen). Denna gång handlade det om något så ovanligt som ett israeliskt öl: Mikkeller/Alexander - Beer of Milk & Honey. En imperial porter. 50 kronor flaskan får man hosta upp. Men det kan det vara värt, om man någon gång ibland ska hosta upp lite extra för en flaska öl.
Mjuk kaffesmak, honung, bränt socker eller sirap, en aning av mjölkchoklad någonstans, något av katrinplommon och lite örter, apelsin eller pomerans... En massa komplexa smaker. Fyllig, mustig, robust.
Underbar men svår. Det här är nog en öl man antingen älskar eller inte gillar alls. Den som tycker att en ljus pilsner är det bästa som finns lär inte få ut något roligt ur en Mikkeller/Alexander. Jag tycker den är helt fantastisk. Full pott.
...Och det finns nog en flaska kvar i kylskåpet, tror jag.
Mjuk kaffesmak, honung, bränt socker eller sirap, en aning av mjölkchoklad någonstans, något av katrinplommon och lite örter, apelsin eller pomerans... En massa komplexa smaker. Fyllig, mustig, robust.
Underbar men svår. Det här är nog en öl man antingen älskar eller inte gillar alls. Den som tycker att en ljus pilsner är det bästa som finns lär inte få ut något roligt ur en Mikkeller/Alexander. Jag tycker den är helt fantastisk. Full pott.
...Och det finns nog en flaska kvar i kylskåpet, tror jag.
onsdag 11 januari 2017
Canadian Coffe
Canadian Coffee är samma sak som en Irish Coffee, fast med kanadensisk whisky i. Jag är absolut ingen whiskykännare men min smak har gått från att i yngre år uppskatta de rökiga skottarna till mer fruktiga och majsiga drycker. Bourbon är bra, rågwhisky är också gott - och kanadenserna gör visst sin whisky på majs och råg.Den jag använde i det här kaffet är Lord Calvert. Den är ganska mesig men väldigt lättslurpad som den är - i kaffet passade den utmärkt.
Hur gör man ett bra spritkaffe av den här typen? Jo: hetta först upp glas med kokhet vatten så att kaffet, när du väl slår i det, inte kallnar i onödan. När glasen är varma häller du av vattnet och lägger i botten någon matsked råsocker. Slå sedan på mycket starkt nybryggt kaffe. Rör runt så att sockret löser ut. Därefter är det dags att slå på grädden.
Och här kommer det viktigaste: Grädden ska inte vara vispad. Den ska vara skakad - fortfarande flytande, men tjock. Det som fungerat bra för mig har varit att slå i en dl grädde för två glas i shaker, lägga ner en långskaftad kaffesked i shakern och sedan skaka en stund. Sedan kan man hälla upp grädden i kaffeglasen utan problem.
Meningen är att man ska dricka kaffet genom grädden, så i spritat kaffe av denna modell skall man inte ha sugrör och man ska heller inte röra runt så att allt blandas.
Värmer gott en kall dag, men idag får jag ingen sådan här för dels har jag slut på whisky och dels har jag börjat räkna kalorier igen.
Improved Razz al Blue
En egenpåhittad favoritdrink har blivit ännu bättre. Jag bjuder er här på den förbättrade Razz al Blue. Det är en enkel historia att blanda till men kräver ingredienser som kanske inte är de allra vanligaste.Du bygger drinken i ett glas med is.
4 cl Bacardi Razz - hallonrom
2 cl Blå Curacao - apelsinlikör med kraftig blåfärg
2 cl limesaft - för välbehövlig syra
1 cl Licor 43 - för sötma och vaniljsmak
1 cl Hpnotiq - god men skum bärlikör på konjaksbas
Efter smak 7up - varianten Free går utmärkt
Tillägget från tidigare varianter är den ursöta spanska Licor43 och den märkliga franska likören Hpnotiq. Dessa extra tillsatser gör den enkla och okomplicerade Razz al Blue lite mer komplex och intressant. Jag är mycket nöjd med den här varianten.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)