tisdag 4 november 2014

Sauterad Savoykål



Första posten jag måste etikettera under "grönsaker"! 

Savoykål är, tycker jag, oerhört gott - och det är dessutom mycket kalorisnålt med ynka 27 kalorier per hundra gram. Det kompenserar väl för det faktum att tillagningen kräver smör. Savoykål har inte en lika stark kålsmak som exempelvis vitkål utan är mild och behaglig.

Kan man hitta mindre kålhuvuden är det bra men de är ofta enormt stora och då får man helt enkelt dela dem och äta i omgångar. Huvudet vi köpte sist räckte till två middagar.

Savoykål fungerar bra ihop med potatis men kan också ätas, om man har en större mängd, istället för potatis.


Ska jag säga något negativt om savoykål är att det hamnar små kålslamsor precis överallt när man skär den. Eller när jag skär den, i vilket fall. Tillagningen kräver därför en hel del städning efteråt...

Så här gör man:


Man tar savoykålen, avlägsnar de yttre bladen och skär eller hyvlar återstoden i tunna strimlor.

Koka upp vatten i en stor kastrull och lägg kålstrimlorna i vattnet. Där får de förvälla i 5 minuter.

Sila kålen och låt den rinna av.

Hetta upp en stekpanna med en generös klick smör och lägg kålen i pannan.

Vänd runt kålen i pannan några minuter. Meningen är inte att steka den så att kålen får färg, utan att värma den och dunsta bort en del vatten.

Servera. Lite salt på är extra gott. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar