måndag 25 januari 2016

En blöt Martini

 photo vermouth_zpskui6xvoj.jpg

Jag förstår inte poängen med en supertorr Martini. Vi snackar alltså om gin och en pytte-pytte-pytte liten skvätt torr Vermouth, så liten att den nätt och jämt anas. Vad ska det vara bra för? Jag betvivlar att mer än någon enstaka människa har så bra smaklökar att de ens kan känna Vermouthen utspädd i gin när proportionerna är 1:10 eller 1:15. Då kan man lika gärna dricka kall gin och kalla det för kall gin istället. Så sluta tramsa, ta fram flaskan med Noilly Prat [8610] och rör ihop (eller skaka, om du är lat och struntar i att det blir grumligt) en Martini med följande mått istället:

3 cl bra Gin. Förslagsvis Tanqueray.
1 cl Noilly Prat  

Eller om du så vill 3 delar gin och 1 del torr Vermouth. Noilly Prat är aningens sötare än de som är märkt "extra dry". 

För er som inte är så bekanta med Vermouth så handlar det alltså om vin som man spritat upp och smaksatt med örter och kryddor. Finns i många varianter. Läs mer på Wikipedia, källan till all kunskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar