fredag 5 februari 2016

Beirão

 photo licor_beirao_zpsvdngngso.pngNågot vi fick smak på under vår Madeira-resa var likören Beirão. Den finns faktiskt på Systembolaget via beställningssortimentet [85179], men kostade en tredjedel så mycket i Portugal... 

En mycket söt likör med en mjuk smak av aromatiska kryddor, dominerad av anis. Så gillar man inte socker och laktrits ska man förstås undvika den. Det är definitivt den typ av likör man dricker väl kyld i mycket små mängder i konjakskupa eller likörglas, inte något man shottar som Jägermeister eller liknande. 

Förutom att dricka den ren, vilket är vådligt gott, så hävdar tillverkaren att man ska kunna göra drinkar på den. Jag har ännu inte testat några blandningar men de som verkar mest intressanta och som jag sätter upp på min mentala "att prova"-lista är:

Caipirão : 1/2 lime, 6 cl Beirão, krossad is.

Beirão Laranja = 1,5 dl apelsinsaft, 6 cl Beirão, is.

Café Beirão = liten kopp starkt kaffe, 3 cl Beirao, ev grädde

Uppdatering 28/2-2016: Café Beirão är nu testat. Starkt kaffe (Starbucks Ethiopia, 15 gram kaffebönor, 150 gram vatten) + 3 cl Beirão + 1 msk sukrin gold för lite extra sötma och så grädde på toppen. Riktigt gott! Kryddigt och sött och luktar gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar