torsdag 28 augusti 2014

V60 Hario



Jag bloggade tidigare om Chemex. V60 Hario är ett annat system för bryggning. Det påminner om klassisk melitta-bryggning men det finns skillnader. V60-filterhållarna har ett stort hål i botten istället för ett litet hål i sidan. Filtren man använder är spetsigt koniska. Genomströmningshastigheten blir därför snabbare än i en melitta-bryggare. 

Efter att ha sköljt bort papperssmak och damm från filtret med hett vatten - vilket också värmer filterhållaren och koppen/kannan under - häller man medelgrovt malet kaffe i filtret. Proportionen kaffe/vatten varierar förstås efter recept och smak men 1 del kaffe och 15 delar vatten fungerar, ex 20 gram kaffe och 300 gram vatten. 

Själva bryggningen går fort och är inte komplicerad om man inte vill krångla till det med en massa nördiga små knep. Man slår först på en liten skvätt vatten och låter det reagera med kaffet i cirka 30 sekunder. Efter denna s.k "blomning" slår man helt enkelt på den uppmätta vatten mängden (eller kollar så man inte överfyller koppen/kannan) med vatten som man häller på i cirkelrörelser från mitten och utåt. Detta görs med fördel med en vattenkanna med lång smal pip, så att vattnet kommer i ett begränsat men stadigt flöde. Tanken med rörelsen är att kaffet ska sjunka ihop och vattnet flöda igenom det jämnt.

Jag har provat att göra sådant här kaffe med vanliga mellanrostade "fulbönor" från Arvid Nordquist och då smakar det lite bättre än om jag gör det i en vanlig melitta-automatbryggare, så metoden har betydelse för kaffets smak. Men det blir givetvis mycket godare om man använder finare bönor som är ljusrostade eller ljust mellanrostade. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar