lördag 30 juli 2016

Mount Hermon Red

 photo golanwine_zpszmj4c8ez.jpg

Antalet israeliska viner jag smakat genom åren är lätt räknat. Det handlar om två stycken. Det ena var ett sött dessertvin som vi under en kort, kort period använde som nattvardsvin i kyrkan. Kommer inte ihåg vad det hetta men tror det odlades på Karmel. Mount Hermon Red odlas på Golanhöjderna och på grund av att detta inte är en av världssamfundet erkänd del av Israel utan ockuperad mark (som Israel alltså tog av Syrien 1967 i Sexdagarskriget - ni vet, kriget där Israel slog till först istället för att snällt invänta den kommande invasionen?)så får det inte stå under landsflaggan Israel på Le Bolaget, utan hittas under "andra länder". Men söker man på hemsidan så dyker det upp under Israel. Jag är bara glad att det går att köpa, med tanke på alla som lobbar för bojkott av israeliska varor.

"Kryddig smak med inslag av fat, russin, kanel, mörka körsbär, svarta vinbär och sötlakrits" - skriver Bolaget. Och det stämmer. Det här är ett riktigt köttvin. Det är robust men inte strävt, det är kryddigt - fast behärskat så. Jag kanske skulle säga örtigt snarare än kryddigt och jag känner inte kanelen. Russinen finns där, distinkt men inte överväldigande och det mest dominerande är den illusoriska smaken av mogna, mörka körsbär. Om det är vinbärssmak i så är den söt, som i Creme de Cassis. Lakrits? Ja, lite grann kanske. Det är ett litet bett i vinet som nog kan tolkas som en lakritston.

Jag tror inte på det här vinet som ett sällskapsvin att dricka rakt upp och ner, det behöver mat till. Och med mat menar vi kött. Och köttet ska, precis som bolaget rekommenderar, vara nöt eller lamm. Det vore rena hädelsen att dricka det till fläsk och... Nej. 


Mount Hermon Red finns inte i så många butiker men kan antagligen beställas till där du bor. Nr 2518. Pris 118 kr. Värt det. L'chaim!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar