måndag 17 augusti 2015

Fläskfärsgryta och stekt majs

 photo IMG_0860_b_zpsj7uypqyg.jpg

Det här ser onekligen väldigt geggigt ut - men det är gott. Riktigt gott. Den stekta majsen är inte mycket att orda om. Det är burkmajs som stekts i smör och kryddats med svartpeppar. Den brunröda röran är "Fläskfärsgryta version 20141124" - nu upprepad med mald fläskkarré eftersom fläskfärsen var slut på ICA Maxi, utom i gigantiska förpackningar som jag inte ville köpa. Jag tar här tillfället i akt att upprepa receptet på grytan, med några förtydliganden.

Ingredienser för 4 portioner:

500 gram fläskfärs 20% (men mald fläskkarré går också bra)
steksmör
4 st schalottenlökar
100g soltorkade tomater (inte sådana i olja).
2 vitlöksklyftor
1 msk Worcestershiresås
5 dl vatten
1 tärning mörk oxbuljong
1 tärning grönsaksbuljong
Chilipeppar
Paprikapulver

Tillagning:

Bryn fläskfärsen i smör. Lägg i gryta.

Finhacka löken, svetta den i smör, lägg i grytan.

Finhacka de soltorkade tomaterna (jag gjorde det i mixer med lite vatten) och lägg i grytan.

Lös buljongtärningarna i 5dl hett vatten och häll i grytan.

Häll i Worcestershiresåsen.

Pressa vitlöken i grytan.

Tillsätt paprikapulver och chilipeppar, några nypor av vardera.

Sätt lock på grytan och låt puttra på 150 grader i ugn i minst en timma. Om längre koktid än så planeras kan mer vätska behövas tillsättas innan man ställer i ugn.

Energiinnehåll? Min beräkning är att det blir 390 kcal/person.

Med majs rockar tallriken ovan loss på runt 450 kcal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar