onsdag 10 februari 2016
Madeiravin och mat
I går skrev jag om Sherry, idag får det bli Madeiravin. En positiv konsekvens av januarisemestern till just Madeira blev att jag fick tillfälle att testa olika sorter av vinet. Efter att ha läst på lite inser jag att det finns många goda smakexperiment att göra här...
Madeiravin kommer i ett flertal olika typer.
SERCIAL: har liten sötma, har hög syra och frisk smak. Typen serveras vanligen som aperitif. Förstå-sig-påare rekommenderar den till sallader med vinägrett och "friska" förrätter - vad nu det är. Fungerar väl i kombination med mandlar, get- eller fårost, musslor, sushi, gröna äpplen, avokado, oliver, lök och vitlök, ingefära och wasabi.
VERDELHO: har lite mer sötma än sercial. Något lägre syra men fortfarande frisk. En lite mer "mogen" mindre "ung" smak som passar såväl till små förrätter som större varmrätter. Harmonierar med hasselnötter, färskost, nötig ost, lagrad men inte jättestark ost, rökt lax, räkor, kräftor, musslor, sardiner, oliver, gräddig soppa och svamp. Tydligen också till curry och indisk mat. Fungerar till alla typer av kött och i synnerhet till rökt skinka.
BOAL/BUAL: Lagrad, fyllig och mer substantiell. Halvsöt. Passar till mat som bakats, rostats och gratinerats. Leker bra ihop med valnötter, vällagrad hårdost, vitlöksost, svår örtost, stuvningar, chiligryta, lamm, viltkött. Mat med söt frukt går den också ihop med och kryddor som kanel, nejlika, kardemumma och fänkål gillar Boal. Ska också gå bra med chokladkaka av olika slag.
MALVASIA el. MALMSEY: Söt och sockrig, dämpad syra, mycket fyllig. Något som gifter sig väl med det mesta i nötväg, fruktblandningar, honung, kryddor och karamell. Den gillar blåmögelost. Köttgrytor och stuvningar med söta och kryddiga element fungerar väl med Malvasia och den serveras med fördel till mäktiga desserter med mycket sötma. Choklad, glass, nöt- och honungskaka, jordgubbar... Det påstås också att Malvasia och cigarrer är trevligt ihop. Det kan jag tänka mig, men det är är åratal sen jag rökte en riktig cigarr sist...
Emellertid är det väldigt vanligt med blandningar mellan olika sorters Madeira och det finns en uppsjö specialmärkningar för olika lagringstider. Den vanligaste typen man hittar på systembolaget är halvsöt och gjord i huvudsak på druvan Tinta Negra (som står för 70% av ön Madeiras druvskörd). Sedan har vinet åldrats "artificiellt" i ståltankar med värme. Tinta Negra-druvan kan dock användas för att göra "finvin" också. Rent allmänt kan man väl förutsätta att all Madeira som inte uttryckligen namnges som någon av sorterna ovan är i huvudsak Tinta Negra-baserad. Anges ett årtal föregånget av "Colheita" så är druvorna från en viss årsskörd, annars är det blandat.
Etiketter:
vin
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar