tisdag 29 mars 2016

Gryta på oxkind

 photo IMG_5397_b_zps3lufdwkr.jpg

Det här är ju i grund och botten samma sak som [Köttgrytan] jag bloggat om tidigare, med den viktiga skillnaden att köttet inte är grytbitar utan oxkind. Då kossans tuggmuskel är en rätt brutal historia måste den - jag upprepar måste med fetstil - kokas till fullständig underkastelse. Den du ser på bilden kokade i åtta timmar. Det är lång tid, men resultatet är himmelskt gott kött som faller samman i munnen på dig...

Det här använde jag och det blev 3 portioner. 


C:a 750 gram oxkind
1 liter mörk oxbuljong (2 tärningar)
1 flaska rött vin, Dão Casal Mor [12520]
2 msk tomatpuré
1 msk råsocker
1 stor gul lök, delad i klyftor
4 vitlöksklyftor, grovhackade
1 morot skuren i slantar
2 lagerblad

1 stjärnanis
Några små burkrödbetor och c:a 1/2 dl rödbetsspad
10 st små champinjoner
10-15 st steklökar

Bryn köttet på hög värme i smör. Gör det i omgångar så köttet inte blir kokt. Lägg över i gryta.
Fräs lök och vitlök i stekpannan.
Häll på lite rödvin, tomatpurée och socker.
Låt bubbla lite tillsammans med löken.
Häll stekpannans innehåll över köttet i grytan.
Häll på resten av rödvinet.
Slå på buljong, morot, lagerblad och stjärnanis.
Ner med ett par små rödbetor och någon deciliter rödbetsspad.
In i ugnen med grytan. Temperatur c:a 100-110 grader.


Koka i minst sju timmar. Släng sedan i steklök och svamp och koka en timma till. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar