tisdag 5 april 2016

Du behöver en köttkvarn

 photo Fleischwolf-zerlegt_zpsut04cjlc.jpg

Jag har inte lagt upp något här på bloggen sedan i söndags - men det har ätits gott. Både i går och i förrgår smaskade vi loss på högrevsburgare. Gillar du burgare ska du definitivt investera i en köttkvarn, för ett bra kött som steks när det är alldeles nymalet är något alldeles extra.

Oavsett om det är en handvevad kvarn, en "fristående" motoriserad dito eller en tillsatsdel till en matberedare (vår kvarn är ett tillbehör till vår Ankarsrum) så handlar det om i grund och botten samma sak: en skruv som matar fram köttet mot en kniv som skär det samtidigt som det trycks igenom ett galler. Köttet blir mekaniskt mörat och "luftat". Det malda köttet är sedan lätt att blanda runt vilket ger en god möjlighet att mixa olika sorter, om man så vill. 

Våra högrevsburgare gjordes av "kärnbit på högrev" från ICAs vanliga köttdisk. Det var ett härligt fettsprängt kött - och när det gäller burgare vill man ha hög fetthalt i köttet. Det blir knasigt mycket godare. Visst; mer kaloririkt - men varje procent upp i fetthalt gör det bättre. Det ultimata ska tydligen vara att nå upp i 30-40% fett och det kan betyda att man får ta fettbitar från flera köttbitar som inte själva ska malas och dra ner i färsen. 

Fetare färs behöver ingen tillförsel av ägg som bindemedel - det är bara att knåda ihop. Och som fettet lockar fram underbar smak ur köttet när det steks behövs heller inga kryddor utöver salt och peppar. 

Lite fett behövs i pannan vid stekning så det inte bränner fast, men med en fet färs smälter snabbt fettet i köttet och sedan steker man burgaren i sitt eget mumsiga flott. 

Kaloriräknaren får förstås äta en väldigt liten burgare. Den som festar loss eller inte bryr sig kan givetvis äta flera. För det blir inte svårtuggat det här. 

Tips: Inte vanliga "hamburgerbröd" utan sådana av briochetyp. Kubansk ketchup. Lasses grillsenap. En pytteskvätt majonäs med chipotle i. Lite smörgåsgurka. 

Så: Du behöver en köttkvar också - eller hur?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar