fredag 8 april 2016

Koburger Korv på Krubberiet

 photo koburger_zpscobfkr2a.jpgFör er som bor i trakterna runt Stockholm eller inte har något emot en lång utflykt finns nu ytterligare en anledning att sätta er i bil eller på buss och tuta ut till Länna Handelsplats för ett besök på KRUBBERIET

Artur Oziemkowski är en extraordinär korvgubbe som både har god korv från Wurstmaster samt egengjord på sin meny. Och nu har han gjort en fantastisk korv som heter Koburger

På sin facebooksida beskriver han Koburgerns historia - för det här är inget nytt påfund:

"När fru Sigrid Wang, gift med en f.d marinofficer från Koburg, Tyskland år 1940 gavs tillstånd att servera sin "starkt kryddade" korv i Berzelii park fick Stockholm sig ett gastronomiskt tillskott och sedermera en klassiker!
Koburgern lever vidare än idag i olika former och recepturer, trots att dess existens var hotad redan innan damen hann öppna. Problem med dåtidens Miljö- och hälsoskyddsnämnd, polisen och missnöjda tyska delegationer satte käppar i hjulen för både placering och utformning av kiosken. Slutet gott allting gott, lösningen blev till slut par meter borttaget staket i Berzelii park, ett stenkast från tilltänkta Norrmalmstorg.
"


AO har fått assistans med att rekonstruera en autentisk smak av en äldre stamgäst som tydligen jobbade för fru Sigrid Wang i ungdomen. Hans jobb var att förse hennes korvgrill med tallkottar och lönen bestod av korv. Den var dyr med den tidens mått. Ursprungligen serverades inte Koburgern med några tillbehör utan bara i papper, omsider tillkom enkelt bröd och senap. Till sist gick den att få med ketchup också.

Med nutida mått mätt är Koburgern förstås inte särskilt stark, men den har en  dov, varm pepparsmak som lämnar en behaglig hetta efter sig. Korven innehåller citronzest och muskot och den är jättegod. Jag har bara ätit den en gång men jag blev omedelbart tokförälskad i den. Ett par korvar ligger vacuumpackade i kylskåpet hemma för förtäring i morgon lördag och jag måste verkligen försöka ta mig iväg till Krubberiet igen i nästa vecka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar