söndag 10 april 2016
Fikonmarmeladglass och madeirasirap
Osunt god efterrätt detta. Basen är en gräddglass smaksatt med fikonmarmelad, madeiravin och honung. En omgång, var helt okej att dela på tre portioner, består av:
2½ dl grädde 40%
1 dl standardmjölk
30 gram fikonmarmelad - ta gärna mer om du vill!
2 msk vatten
4 msk flytande honung
Rör runt ingredienserna ordentligt. Om du kör dem i en enklare typ av glassmaskin - se till att de blivit ordentligt kylda i kylskåp först. I maskin med kompressor kan det handlar om cirka 20-25 minuter innan det är dags att sleva upp i skålar som sedan med fördel står i ett par timmar i frys.
På denna efteråt en Madeiravinssirap, för tre portioner lämpligt med:
1½ dl Madeiravin
½ dl strösocker
Blanda ihop i kastrull och reducera ner till cirka en tredjedel av den ursprungliga vätskemängden. Slå upp i en liten kanna eller annat lämpligt kärl och kyl ner i kylskåp under ett par timmar. Vätskan stelnar då till en härlig sirapsliknande konsistens.
Knäppt gott och fullständigt onyttigt.
Etiketter:
efterrätter,
glass & sorbet
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar