söndag 10 april 2016

Fikonmarmeladglass och madeirasirap

 photo IMG_5827_b_zpsdgchdlwy.jpg

Osunt god efterrätt detta. Basen är en gräddglass smaksatt med fikonmarmelad, madeiravin och honung. En omgång, var helt okej att dela på tre portioner, består av:

2½ dl grädde 40%
1 dl standardmjölk
30 gram fikonmarmelad - ta gärna mer om du vill!
2 msk vatten
4 msk flytande honung

Rör runt ingredienserna ordentligt. Om du kör dem i en enklare typ av glassmaskin - se till att de blivit ordentligt kylda i kylskåp först. I maskin med kompressor kan det handlar om cirka 20-25 minuter innan det är dags att sleva upp i skålar som sedan med fördel står i ett par timmar i frys.

På denna efteråt en Madeiravinssirap, för tre portioner lämpligt med:

1½ dl Madeiravin
½ dl strösocker

Blanda ihop i kastrull och reducera ner till cirka en tredjedel av den ursprungliga vätskemängden. Slå upp i en liten kanna eller annat lämpligt kärl och kyl ner i kylskåp under ett par timmar. Vätskan stelnar då till en härlig sirapsliknande konsistens. 

Knäppt gott och fullständigt onyttigt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar