lördag 2 april 2016

Nostalgitripp med Lavazza Rossa

 photo lavazzarossa_zpsqbtevfkw.jpgEftersom jag tröttnat på Monteriva Biologica och öht på extramomentet att mala bönorna innan det är dags att försöka få ner kaffet i filterhållaren till espressomaskinen, bestämde jag mig igår för att vara lat. Så jag köpte en plåtburk med färdigmalet Lavazza Rossa på ICA. 

Rossa var det espressokaffe jag knarkade mig igenom mina studentår på. Jag fick nämligen en espressomaskin (Krupps) av min större lillasyster precis när jag började plugga och den maskinen gick varm genom åren på teologen och hängde sedan med ett antal år till efteråt tills jag under en period av extrem utrymmesbrist i kombination med plötsligt (obegripligt) ointresse för espressokaffe lät maskinen gå vidare till en kompis. Under alla åren jag hade maskinen var säkert 95% av kaffet som dunkades ut ur den av märket Lavazza Rossa. Men nu hade jag alltså inte druckit det på... Jag vet inte. Säkert tio år?

Nostalgitripp! Jag hade glömt bort hur gott det var med det här milda, fina kaffet! Jämfört med det är ju Monteriva Biologica rivigt och bittert! Nu tenderar man att gilla sådant man vant sig vid - men när jag försöker tänka en smula objektivt och jämföra diverse olika espressokaffen jag testat på senare år så hamnar det här - färdigmalet burkkaffe från ICA - på topp före alla dyra, fina sorter jag köpt i specialiserade butiker. Jag är väl helt enkelt en barbar

 photo gaggia-classic-pakke_zps4rzzcohk.jpg
Jag gör förstås kaffet i min Gaggia Classic 2015 - den fyller ett år i juni. Då Lavazza Rossa färdigmalet är extremt fint är det viktigt att inte packa för hårt i filterkoppen, för annars kommer inte vattnet igenom utan börjar läcka uppe vid gängan. Kaffemaskinens doseringssked mäter 7.5 gram kaffe per gång och två skopor är lagom för en dubbel espresso, precis enligt instruktionsboken. Man trycker till kaffet lätt mellan varje sked, men utan att pressa.


Det jag föredrar att göra är dock inte dubbelespresso utan en lungo; samma mängd kaffe - men istället för bara en "pumpcykel" så kör man två, och sedan fem sekunder till på en tredje. Där är egentligen lungon färdig medan sedan slår jag på en minimal skvätt mellanmjölk, tillsätter lite sötning och rör runt.

Aaaaaah... Gott! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar