söndag 6 december 2015

Marockansk kyckling med sötpotatismos

 photo IMG_3044_b_zpstvqyehfc.jpg

En mycket god rätt med intressant, lite "julig" kryddning! Jag tyckte det smakade alldeles utmärkt och ska gärna laga det igen vid tillfälle.

För fyra portioner behöver du:


Sötpotatismoset
1 kg sötpotatis
1 grönsaksbuljongtärning
3 msk olivolja
Drygt 1 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
1 paket frusen koriander, upptinad


Kycklingen
1 gul lök
4 kycklingfiléer
steksmör
ras el hanout kryddmix
flytande honung
sesamfrön


Då både kycklingen och moset tar ungefär lika lång tid att tillreda i ugn respektive i gryta så gör alla förberedelser först.

Förberedelser: 

Bryn kycklingfiléerna i smör, krydda med ras el hanout kryddmix. Stek skivad gul lök i samma stekpenna. Lägg i en ugnsform, ringla över honung och täck med sesamfrö i inte alltför snål mängd. Sätt ugnen (varmluftsugn) på 150 grader.

Skala sötpotatisarna och skär dem i små bitar (de ska ändå mosas sen). Koka upp vatten och häll i kastrull med en tärning grönsaksbuljong.

Tillagning:

Koka sötpotatisen i buljongvattnet i cirka 20 minuter (ungefär den tid det tar att tillaga kycklingen). Det behöver inte stormkoka. 

In med kycklingen i ugnen. Sätt en termometer i. Innertemperaturen ska bli 70-72 grader.

När sötpotatisen kokat färdigt pressar man den med potatispress i en bunke och drar sedan ner olivolja, vitvinsvinäger, salt, peppar och koriander och rör runt ordentligt.

Kycklingen är färdig när den fått rätt temperatur och sedan är det bara att sleva upp på tallrik tillsammans med moset och äta och njuta.

Energivärde? Ingen aning. Kycklingen och sötpotatisen i sig är inte farliga men sedan tillkommer olivoljan och honungen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar