söndag 26 oktober 2014

Madeirareduktion


Madeira - foto av Fredjblack

Madeira är en ö som jag ännu ej haft nöjet att besöka, men därifrån kommer det söta, goda starkvin som bär öns namn: Madeira. Det är trevligt att dricka i små doser till stark ost och det gör sig utomordentligt som bas i sås (som denna), gott till kött och i synnerhet till anka. Ett alternativ till en sås med grädde i, om man av något skäl vill avstå från mejeriprodukter, är en reduktion.

Ingredienser:

2 schalottenlökar
4 dl madeira
1⁄2 dl balsamicovinäger
2 tsk soja
2 tsk brun farin
1 krm malen vitpeppar
2 tsk olivolja

Tillagning:
Skala och skiva löken tunt. Häll vinet i en kastrull, tillsätt lök, vinäger, soja och socker. Koka upp, sänk värmen och sjud tills hälften av vätskan återstår och har blivit simmig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar