torsdag 2 oktober 2014

Kyckling i kokosnötsmjölk med rödcurry och rotsaker



En i alla avseenden lyckad måltid! Mycket enkelt och gott. Man behöver följande, för två personer:

2 kycklingfiléer
1 normalstor burk kokosnötsmjölk
1½ matsked rödcurry-pasta... eller mer.
1 medelstor potatis
3 normalstora palsternackor
1 gul lök
Smör för stekning
Olja för rotsakerna

Det underlättar verkligen om man har en tvådelad ugn eftersom både rotsaker och kyckling tillagas samtidigt på olika temperaturer. På något sätt lyckades vi tajma dem så allt blev klart samtidigt. Varmluftsugnen med kycklingen gick på 125 grader och den vanliga ugnen på 225 (?).

Hur som: Man bryner kycklingfiléerna i smör och lägger dem i en ugnsform. Man rör ner rödcurry-pastan i kokosnötsmjölken och blandar ordentligt, varpå man häller röran över kycklingen i formen. In med en termometer i kycklingen där den är som tjockast och sedan skall den stå tills fågeln mäter 72 grader.

Rotsakerna och löken skärs tunt/i små bitar och skakas i olja. Därpå lägger man dem i en form och drar in dem i ugnen tills de är klara. Fördelen om man skär mycket, mycket tunna eller små bitar är att det går fortare. Räkna med drygt 15 minuter om potatisen är skuren i chips-tjocklek, medan potatis och palsternackor i klyftpotatis-stora bitar tar 24-25 minuter. Vid det laget lär man ha bränt löken.

Som ni märker har jag inte helt koll på hur tillagningen gick till här. Det blev jättebra - men det kan ha varit tur också. Hur som helst så är just kombinationen kyckling, kokosmjölk, rödcurry, potatis, palsternacka och lök mycket lyckad. 



Uppskattningsvis 500 kcal per person gör detta till en behagligt energisnål måltid. Vi åt den till middag. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar