onsdag 1 oktober 2014

Modifierad Parisersmörgås


Kom oväntat att tänka på en enkel men god "smörgås" jag inte ätit på många år. Den kallas ibland Parisare men det är bättre att säga Parisersmörgås så att den inte blandas ihop med kombinationen hamburgerbröd + korv.

Parisersmörgås är en dansk kreation (Pariserbøf) och är, enkelt uttryckt, en hemkörd hamburgare (köttfärs, gul lök, äggula, salt, peppar och  lite worcestershire sauce) på rostat bröd. Rostbrödet i botten, hamburgaren ovanpå och sedan därovan ett helt stekt ägg. På detta kommer sedan kryddning och smaksättning med peppar och ättiksgurka, lite mer hackad lök och så kapris. Var inte för snål med den. Egentligen ska man ha på rödbeta också men jag tycker inte om det. Vissa recept föreslår också pepparrot men jag avstår gärna från sådan. 

Enkel cafémat, en lätt måltid - går snabbt att laga till och smakar förträffligt. Dock ingen bantarmat. Jag beräknar en Parisersmörgås till drygt 420 kalorier per styck och man behöver mer en än för att bli mätt. Föga förvånande rekommenderar många recept att man äter en rejäl sallad till. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar