lördag 11 juni 2016

Grilla med elgrill - går det att få det bra?

 photo IMG_20160610_175951_zpsyow8ywmz.jpg

Kallt väder, men med lite grillat och ett gott rödvin infann sig sommarkänsla i allafall! Den här maten var förstås inte alls något vidare kalorisnål - men det är inte det som det här inlägget handlar om. Ämnet för posten är istället elgrillar.

Jag tänker inte påstå att elgrillar är lika bra som kolgrillar eller gasolgrillar. Det är de inte. Du kan aldrig få den där riktiga grillytan, den där pikanta röksmaken och den kolning som bara eld verkar kunna åstadkomma när du grillar på elgrill. Å andra sidan är elgrillar enkla, man slipper slabba med smutsigt kol, man behöver inte köpa dyr gasol och bor man i lägenhet brukar man få grilla med elgrill på balkongen...

Jag har avverkat ett antal olika elgrillar under åren och de har alla fungerat på samma sätt: ett elektriskt element hettar upp grillplattor (galler). Man applicerar något fett på gallret och slänger på köttet. Inte så svårt.

Det som är problemet med elgrillen är att få till själva stekytan. Och efter sju sorger, åtta bedrövelser och många besvikelser tror jag nu att jag lyckats klura ut hur man ska få till en acceptabel om än inte perfekt grillyta. Tre visdomar:


Marinera köttet ordentligt! Det är lättare att få till en stekyta på kött som är indränkt med en massa göttigheter. Matolja, honung, kryddor, sirap - vad du nu önskar dig - och låt köttet marinera länge. 

Ha rätt fett på grillen! - Och det du behöver är sådan där rapsolje- och smörsprej. Jag har provat olivolja, rapsolja och faktiskt vanligt smör, men nu testade vi oljesmöret [länk] och det var överlägset. Bara att spreja på grillgallret innan man slänger på köttet. 

Grilla under lock! - Jag har testat att grilla med uppfällt lock, stängt lock, uppfällt igen och stängt igen och det blir helt enkelt lite bättre med stängt lock. Man kan lyfta ibland och kolla in köttet, vända på det osv - det gör inget; men hetluften som bildas under locket bidrar till en bra grillyta. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar