torsdag 2 juni 2016

Karibiska räkor med fruktsallad

 photo IMG_6247_b_zpsehwdznq5.jpg

Dagens middag blev karibiska räkor med ris och fruktsallad. Som de latmaskar vi är köpte vi färdigskalade räkor (ett hekto var) i ICA Maxis fiskdisk och dessa tillagades genom att osentimentalt slängas ner i en het stekpanna med kokosfett. Räkorna kryddades sedan, under omrörning förstås, med en karibisk kryddblandning som jag återkommer till nedan. Den luktade skunk men smaken blev mycket bra. Till sist fick räkorna några generösa skvättar limesaft över sig innan de lades upp på tallrik.

Till dessa räkor serverades Jasminris. Jag mätte upp 50 gram per skalle men om man kokar ris med mycket vatten sväller det upp ordentligt och så lurar ögat magen att man fått mycket mer.

Men den karibiska konceptet skulle inte ha varit fulländat utan den färgglada fruktsalladen. Det fanns fin, ätmogen mango i affären och hustrun vet hur man skär upp den snyggt - när jag går lös på mango ser det ut som att en ursinnig orangutang slitit den i småbitar. Mangon fick sällskap med grodskinnsmelon, som nu blivit riktigt billig i butiken, romantikatomater och lite röd chili skuren i små bitar. På detta några skvättar limesaft. Det blev mycket mer sallad än vad man ser på bilden. Uppskattningsvis något hekto mango, ett kvarts kilo melon och 200 gram tomater per portion. 

Hela middagen brakade nog loss på straxt under 600 kcal.

Jättegott. Men starkt. Kryddblandningen, och jag använde en hel del av den men inte allt, bestod av:


Karibisk kryddblandning

2 teskedar cayennepeppar

2 teskedar salt
1 tesked vitpeppar
1 tesked svartpeppar
1 tesked torkad basilika
1/2 tesked torkad timjan
2 teskedar paprikapulver

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar