lördag 18 juni 2016

Rostas, rotsaker, charoset och ajvar

 photo IMG_6298_b_zpsy7folvaj.jpg

Jag hittade ett Israeliskt vin [Hermon, 2518] på Le Bolagét och behövde passande mat att testa det till. Resultatet blev den här rätten, inspirerat av det israeliska köket.

Ugnsstekt rostasfilé. Köttet bryntes i stekpanna med smör och rullades sedan i en kryddblandning bestående av ungefär lika delar salt, sesamfrö, timjan, persilja och vitlökspulver. I med termometer och sedan ugnssteka till innertemp på 60 grader. 


Ugnsrostade rotsaker. Potatis, palsternackor, morötter. Sprejade med olja, kryddade med torkad persilja, vitlökspulver och salt.

Charoset. Receptet jag följde gav en burk som hade räckt till en åtta personers måltid, typ.

1 äpple, skalat och urkärnat.

1 päron, skalat och urkärnat.
1 cup (1,4 dl)valnötter
½ cup (0,7 dl)russin
½ cup (0,7 dl) sött vin (använde portvin) 
2 kryddmått mald kanel
1 kryddmått riven muskot

Kör alltihop i matberedare till en någorlunda slät röra. 

Ajvar. Turkiskt snarare än israeliskt, men både paprika och vitlök används flitigt i hela mellanöstern och röran fungerar tokigt bra i par med charoset. 

Jag tyckte det här blev väldigt gott och vinet, som är mjukt och bärigt (mörka körsbär och vinbär) passade förträffligt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar