fredag 12 september 2014

Anka med Pimm's & apelsinsås

Bilden lånad från Wallpapers-xs.

Idag gjorde jag ett matlagningsexperiment som föll mycket väl ut: Anka med en Pimm's & apelsinsås serverad på bädd av smörstekt savoykål. Jättegott.

Ingredienser:

Ett ankbröst (jag köpte fryst och tinade). Ett på cirka 300g räcker ledigt till två personer.
Ett huvud Savoykål
Smör för stekning

2 dl Pimm's No.1 (8416)
2 ekologiska apelsiner (rivet skal och utpressad saft)
4 st schalottenlökar
1 näve färsk timjan
1/2 liter vatten
1 tärning mörk oxbuljong
1 lagerblad
1 dl grädde
1 msk kalvfond

Tillagning:

Såsen först. Du slår 2 dl Pimm's No.1 i en kastrull.
Riv de två apelsinerna på rivjärn och lägg skalen i kastrullen.
Dela lökarna i små bitar och lägg i kastrullen.
Lägg timjan i kastrullen.
Blanda vatten och buljongtärning och häll i kastrullen.
Lägg lagerbladet i kastrullen.

Koka upp och reducera sedan på medelhög temperatur tills du har någon deciliter vätska kvar. Filtrera då genom nätsil tills bara vätska återstår.
Reducera vätskan vidare tills den börjar bli lite halvtrög. Ta den då av plattan, slå över i en kopp eller annat lämpligt kärl och spar till senare.
När det senare är dags att göra färdigt såsen slår du i en deciliter grädde och en matsked kalvfond, rör runt och värmer upp. Servera. Min sås blev relativt lättflytande med
en lite örtig smak och en tydlig efterton av apelsin.

Så ankan. Tag ett tinat ankbröst, skär ett rutmönster i fettkappan och stek det i smör (cirka 30 gram räcker) ett par minuter på båda sidor. Börja med fettsidan.
Värm upp ugnen (varmluftsugn 125 grader) och ta fram ett lämpligt ugnssäkert kärl och lägg ankan i det. Pressa saften ur de två apelsinerna och slå över ankan.
Använd termometer - ankan ska nå en inre temperatur på 72 grader.

När det är cirka 10-15 grader kvar tar man savoykålen, som ska vara skuren i relativt smala strimlor eller mindre bitar, och steker den i en het panna med smör. Jag använde 40 gram smör men du som inte oroar dig för vikten tar med fördel mer. Stek på och vänd runt i stekpannan tills all kålen fått lite färg. Salta och peppra efter smak.

Servering:

Lägg den stekta savoykålen på tallriken.
Skär ankan i skivor och lägg ovanpå eller bredvid savoykålen.
Häll sås över ankan och kålen.
Sätt dig ner och ät.

Till ankan drack vi en Briccotondo Barbera (2773). Utsökt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar