måndag 1 september 2014

Frukost i Meereen: Teägg



Ett par kockar vid namn Chelsea Monroe-Vassel och Sariann Lehrer som specialiserat sig på medeltida matlagning har givit ut en kokbok vid namn "A Feast of Ice & Fire" i vilken de konstruerat recept utifrån olika måltider i George RR Martins "A Song of Ice & Fire" (som tv-serien "Game of Thrones" är baserad på). Det enda recept jag och hustrun testat ur denna intressanta bok är faktiskt "En frukost i Meereen".

"Dany broke her fast under the persimmon tree that grew in the terrace garden... Missandei served her duck eggs and dog sausage, and half a cup of sweetenden wine mixed with the juice of a lime. The honey drew flies, but a scented candle drew them off" - A Storm of Sword.

Nu hade vi varken ankägg eller hundkorv så det fick bli vanliga hönsägg och lammkorv. Kokboken bygger också ut frukosten så att äggen inte bara är ägg, så där bara tvärt, utan teägg. Den lägger också till söt frukt, vi tog konserverade päron. Frugan ville inte ha något honungsvin så vi bytte det mot en sydafrikansk Tokaj (Nederburg, 2741).

Det som kräver lite förberedelser i frukosten från Meereen är alltså äggen och egentligen är detta ett kinesiskt recept. Jag tyckte det var såpass intressant att jag ska prova andra recept för det men detta är alltså det från "A Feast of Ice & Fire".


Ingredienser (amerikanska mängdmått)


4 hårdkokta ägg
3 tepåsar med mörkt te (vi använde Yellow Label)
1 teaspoon malen kanel
½ teaspoon mortlad nejlika
1 stjärnanis
½ cup soja

Man hårdkokar först äggen. Man tar upp dem ur vattnet och knackar med en sked runt skalet så det bildas ett spindelvävsliknande mönster. Sedan lägger man tillbaka äggen i vattnet och ser till att de är täckta (mer vatten kan behöva tillsättas). Man tillsätter tepåsarna, kryddorna och sojasåsen och låter detta stå och puttra i 30 minuter. Sedan låter man det fortsätta puttra i ytterligare några timmar eller så får de stå i kryddvattnet i över natten. Efter detta kan man servera dem varma eller kyla ner dem och servera dem kalla. De ska hålla ungefär en vecka.

När man är redo för frukost skalar man äggen försiktigt så att man bara drar bort skalet och den yttre ägghinnan - då framträder ett "marmorerat mönster" på äggvitan. Som på bilden. I teorin. Jag har manipulerat bilden för att förstärka mönstret. Det blev inte så tydligt som jag önskade och jag får se om det lyckas bättre nästa gång.

Smaken på äggen blev dock mycket intressant. Mysko, skum, märklig, exotisk och inte oangenäm. Kryddiga ägg. Och kombinationen med smakrik lammkorv, sval och lite söt frukt och det jättegoda, söta Nederburg-vinet var mycket bra.

Kalorimässigt, självfallet, en dyr frukost. Jag har ingen exakt uträkning på det men det blev någonstans 650-700 kcal och det är lite mycket. Äggen i sig är dock inte farligare än ägg i allmänhet. Rått ägg är 146 kalorier per 100 gram och därför brukar ett normalstort ägg snitta 75 kcal.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar