onsdag 3 september 2014

Texas Chili



Det här är ett oerhört vanligt recept på chiligryta från Texas. Det skiljer sig inte från tiotusen andra versioner på nätet annat än att mängden pepparfrukt är starkt reducerad. Jag föredrar nämligen om man kan känna smak och inte bara fruktansvärd hetta. Det är också trevligt att slippa - ursäkta franskan - skita svart dagen efter. Jag har också bytt ut ljus öl mot porter i receptet, för det blir mycket godare, tycker jag.

Chilin, som mest ser ut som brun gegga och därför inte är något rolig att visa på bild, gör sig oerhört väl med onyttigheter som gräddstuvad majs, guacamole och majschips. Ska jag rekommendera någon dryck till den blir det vare sig öl eller vin utan faktiskt en halvtorr sherry!

Ingredienser


1 kg nötkött skuret i små bitar. Helst entrecote.
3 vitlöksklyftor
1 flaska porter
3 torkade ancho-pepparfrukter
1 jalapeño pepparfrukt
½ chipotle pepparfrukt alt 1 msk chipotle-pasta
Rapsolja att steka i
4 msk chilipulver
5 dl mörk oxbuljong
1 msk spiskummin
1 msk koriander
1 msk oregano
Salt


Tillagning


  • Rensa de torkade pepparfrukterna och koka dem under lock i en kvart.
  • Häll av vattnet i en skål och ställ åt sidan, låt de kokade pepparfrukterna svalna. Bara en av dem ska användas senare.
  • Rensa resterande peppar, hacka den och lägg åt sidan.
  • Hacka vitlöken grovt och fräs den brun i en stekpanna, lägg sedan över i en gjutjärnsgryta/emaljerad kastrull.
  • Stek köttet lite i taget så att det blir ordentligt stekt. Varje köttbit ska vara stekt på alla sidor.
  • Lägg över köttet i grytan.
  • Strö chilipulver över köttet.
  • Mosa en av de kokta anchofrukterna, blanda med övrig peppar och rör ner i grytan.
  • Häll på vattnet som du kokade pepparn i tillsammans med buljong och porter så att köttet täcks med råge.
  • Koka upp och låt småkoka.
  • Rör i kryddorna. Låt koka i minst 2 timmar eller tills köttet faller sönder. Det är att rekommendera att koka chilin i åtta timmar och att höja temperaturen mot slutet för att koka bort nog med vätska för att ge grytan lite mer stadga. Koka den inte torr bara!
  • Smaka av med salt och kryddor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar