onsdag 17 september 2014

Lagom söt smörgåsgurka


Jag gillar gurka - både färsk och inlagd. Mitt första försök att göra inlagd gurka blev en saltgurka som var så salt att den inte gick att äta. Det var bara att slänga och börja om från början med ett nytt recept. Det andra försöket gav istället en gurka som var mycket, mycket söt. Den gick bra till mat (åt den tillsammans med stekt fisk och potatis samt till stekt nötkött) men den kändes lite för söt på hårt bröd. Så jag drog bort två deciliter socker och nu blev det perfekt. Här är receptet:

Ingredienser:

1 kg västeråsgurka

Saltlag:
2 liter vatten
2 dl salt utan jod

Ättikslag:
1 dl ättikssprit
3 dl vatten
6 dl råsocker

Smaksättare:
Dillkronor (efter smak, 4-7 st)
1-2 msk gula senapsfrön
5 lagerblad

Skölj och borsta gurkorna väl. Skiva och lägg i en stor bunke. Blanda salt och vatten tills saltet löst sig. Häll saltlagen över gurkorna och låt stå kallt i ett dygn. Häll av lagen och låt gurkorna rinna av. Varva gurkskivorna med smaksättare i burkar (eller en stor burk).

Koka upp ingredienserna tills sockret löst sig. Häll den varma lagen över gurkorna, de måste bli helt täckta. Skulle lagen inte räcka kokar man mer. Sätt lock på och låt svalna, därefter förvaring i sval eller kyl. Efter en vecka är de färdiga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar