måndag 31 augusti 2015

Prohibition Zinfandel

 photo prohibition-zinfandel_zpsf6ybv2l1.jpgVi startar september månad här på Feta Draken med en flaska Prohibition Zinfandel [74299]. Jag och hustrun delade en sådan till gårdagens ryggbiff med papas arrugadas.

Alkoholmonopolet beskriver det här vinet så här:

"Mycket fruktig smak med liten sötma, inslag av fat, blåbär, björnbär, choklad och vanilj."


Och kort och gott: ja. Det är så det smakar. Mycket fruktigt är det. Fruktigt och bärigt. De hade kunnat tillfoga någonting om plommon i smakbeskrivningen. Jag känner sedan förstås, som vanligt, inte den där vaniljtonen de talar om - men vinet har en sötma som inte smakar socker och jag förmodar att det är den så kallade vaniljen som spökar. Choklad finns där... kanske. Lite osäker på det. Det jag inte är det minsta osäker på är att vinet är lättdrucket och gott. 

Bloggaren Johan P sågar det här vinet fullständigt och skriver om den "...kemiska doften med körsbär, hallon och kattlåda, dels den galet ointegrerade alkoholen som jag är rädd ska ge mig brännblåsor i munnen". 

Jag begriper inte vad han talar om. Han måste ha åkt på en muterad flaska eller något. Det finns absolut ingen "kemisk" doft av kattlåda här. Tro mig. Efter tio år med kattlåda i lägenheten är jag rätt bekant med den doften och så uselt är inte mitt luktsinne att jag inte skulle reagera om ett vin verkligen luktade kattlåda. Några brännblåsor i munnen får man heller inte av vinet. Han tramsar bara. 

Jag rekommenderar det här. Prohibition Zinfandel är bra. Man ylar kanske inte av lycka över det men det smakar utmärkt till grillat nötkött, det luktar inte kattlåda och det kostar 99 kronor på bolaget. Det är det värt. 

Ryggbiff och papas arrugadas

 photo IMG_1080_b_zpswihneskq.jpg

Häromdagen köpte vi en emaljerad grillpanna av märket Stenfors och idag testade vi den. Middagen blev grillbiff med Papas Arrugadas och ajvar. Hur gott som helst. Resultatet blev fullt jämförbart med att grilla på vår vanliga elgrill. 

150 gram ryggbiff, 200 g potatis och 30 g ajvar = 361 kcal. En mycket god och tämligen kalorisnål middag. 

lördag 29 augusti 2015

Isglass på Citron & Ingefära

 photo IMG_1071_n_zpsbfgm0kkv.jpg

Ett modifierat recept från boken "Ice Kitchen: 50 gourmetglasspinnar" av Cesar och Nadia Roden. 

För att göra glassen behöver du glassformar och sedan:

7 cm färsk ingefära, skalad och riven.
8 dl vatten
170 gram strösocker eller halva den mängden steviasocker.
Finrivet skal från 3 citroner.
3/4 dl citronsaft - vilket är vad man bör få ut av 3 citroner.

Sjud vatten, socker, ingefära och rivet citronskal i kastrull tills sockret löst sig. Grattis! Du har nu en synnerligen geggig ingefärs- och citronsockerlag! Låt den svalna till rumstemperatur. 

Passera blandningen genom en finmaskig sil och tryck ganska hårt med en sked på ingefärsresterna, så att saften pressas ut. Blanda den silade lagen med citronsaft.

Låt gärna blandningen stå i kylskåp tills den är kall. Rör då runt och häll sedan upp i formar och frys i minst 8 timmar, gärna längre.


Om du använder steviasocker istället för strösocker rekommenderas tillförsel av lite vodka eller annat okryddad brännvin - typ 2 matskedar - för att glassen inte ska bli tokstenhård när den fryser. 

Jag är mycket nöjd med den här glassen! Den är ytterst läskande och har en härligt kryddig ingefärssmak!

Brasilianska räkor med ris - misslyckat försök

 photo IMG_1065_b_zpsqbhkvjtj.jpg

Det här är en rätt med potential. Tyvärr misslyckades mitt första försök att laga den - framförallt på grund av min oförmåga att acceptera verkligheten:

Räkor på burk är inte gott.

Räkor ska vara färska eller frysta. Räkor på burk smakar alltid burkigt. Alltid lite unket. Alltid lite sämre. Det finns bättre burkräkor och sämre burkräkor men det är alltid, alltid, alltid bättre att använda färska eller frysta.

Jag använde alltså burkräkor i rätten och därför smakade den följaktligen burk. Så enkelt är det. Men den borde kunna bli god, så jag ska göra den igen. Men absolut inte på burkräkor, då.

Receptet är alltså Brasilianska räkor med ris och medan riskokningen inte tarvar något närmare beskrivning så krävs lite jobb med räkorna.

Du behöver:

Räkor. Jag hade 85 gram/portion men nästa gång ska köra på 100g.
Gul lök. En halv lök per portion.
Vitlök. En halv klyfta per portion. Nästa gång tar jag mer.
Röd chilifrukt. 1/2 frukt per portion. 
Kokosmjölk. 1/2 dl per portion.
Körsbärstomater. 100g per portion. Avrunna burktomater går utmärkt.
Haricot Verts. 100 gram per portion.
Rapsolja, 1/2 msk per portion.

Som framgår av bilden fick jag använda sockerärtor istället för haricot verts eftersom det inte fanns några färska i affären och jag av någon anledning inte ville ha frysta - vilket annars brukar gå bra. 

Först ska löken, vitlöken och chilin finhackas. Hetta upp en stekpanna med oljan i och låt sedan lök, vitlök och chili stekas under lock på låg värme i 8-10 minuter. 

Slå på kokosmjölk. Jag använde tyvärr Kung Markatta och det ska jag inte göra igen för den var smaklös och grynig. Låt puttra under lock några minuter.

Ner med tomater och haricot verts, puttra fyra minuter under lock.

Sist slår man på räkorna och låter dem hettas upp i 2-3 minuter, max. 

Färdigt! När man sedan serverar blir det mer brasilianskt om man strör lite hackade jordnötter och färsk koriander över. Det hade jag dock inte. 

torsdag 27 augusti 2015

ALABAZAM!

 photo IMG_1056_b_zpse5uqehyn.jpg

Namnet låter som något en trollkarl häver ur sig som slutgiltig åtbörd medan trollspöet svingas hej vilt! Alabazam är kanske inte magisk - men det är en väldigt god och speciell drink.

2 uns (6,6 cl) Hennessy - eller annan konjak eller brandy
1/2 oz Cointreau eller annan triple sec
1/4 oz citronsaft
1/4 oz sockerlag - men jag använde agavesirap
1/4 oz Angostura Bitter

Söt och bitter med citrussmaker och mäktig eftersmak av julkryddor från angosturan. Verkligen annorlunda - men också synnerligen drickbar. Vuxen och högtidlig. 

Ungersk korvgryta

 photo IMG_1046_b_zpsfspionsh.jpg

Knappast autentiskt ungerskt kök - men ändå. Gryta för fyra personer gjord på följande:

300 gram lammkabanoss
2 gula lökar (280g)
2 morötter (170 g)
400 gram körsbärstomater på burk
200 gram spetspaprika
2 vitlöksklyftor
2 dl vatten
1 kruka basilika
2 dl Venere svartris + 5 dl vatten

Först - koka riset. Det tar 40 minuter. 2 dl venere och 5 dl vatten är lagom.

Skär upp korven och grovhacka löken. Fräs upp i stekpanna och släng i gryta. 
Riv morötterna, fräs upp och släng i grytan.
Skär upp paprikan grovt, fräs upp och släng i grytan.
Värm upp grytan, häll på burken med tomater, vattnet och pressa i vitlöken.
Koka upp, tillsätt basilikablad på slutet och låt puttra några minuter.

Att göra detta tar ungefär 20 minuter.

Sleva upp i djupa tallrikar (maten är rätt blöt). Precis innan det är dags att skyffla in i munnen - blanda riset och grytan.

Jättegott!

Energivärde: enligt ovan 972 kcal för alltihop, 243 kcal per person.


Capresesmörgås

 photo IMG_1014_b_zpszpphbmqc.jpg

En mycket god lunchmacka. Pain de mie, mozarellaost, tomater, lite balsamicovinäger och så kaprisfrukter. 368 kalorier. Inte världens magraste smörgås, med andra ord - och inget man står sig på i många timmar. Den passar därför bäst när man vet att man ska få mellanmål inom en inte alltför avlägsen framtid...


måndag 24 augusti 2015

Glassbas

 photo grek_zpsisopzixl.jpgEn bra grej att ha när man vill göra glass någorlunda ofta är ett bra grundrecept - en glassbas. Den här har potential, den har visat sig fungera väl med två recept.

Grekisk yoghurt 10%, 500 gram. 

2,5 dl standardmjölk.

50 gram honung

2 uns (6,6 cl) vodka

Vodkan är där som anti-frysmedel - den förhindrar att glassen blir stenhård utan förblir lite mjuk och mumsig, även efter en tid i frysen.

Häll alla ingredienser i blender och mixa slätt. Ställ sedan i kylskåp. Enligt min beräkning blir en sådan här sats 760 gram tung och 1053 kcal.

Men att bara frysa den här smeten utan vidare tillsatser är inget roligt. Däremot fungerar den bra som bas för att göra annat - tex:

Björnbärsglass

Tag en halv sats av glassbas (380 gram) och häll i blender. Tillsätt 250 gram frysta björnbär och 100 gram ICA EKO Björnbär & Blåbärssylt (190 kcal/100 gram). Mixa slätt. Låt blandningen stå i kyl och bli kall innan du slår upp den i form, som glasspinne eller i dessertkopp. Sätt in i frysen och låt stå minst 8 timmar men gärna längre än så. Hela omgången går på uppskattningsvis 872 kcal. 

 photo IMG_0992_b_zpsuulcoaki.jpg

Pistageglass

Tag en halv sats av glassbas (380 gram) och blanda i 2 ml grön karamellfärg, 5 ml pistageessent och 1/2 dl Steviasocker. Rör om ordentligt, ställ i kylskåp och låt den bli kall innan du slår upp den i form och ställer in i frysen i minst 8 timmar. Hela omgången går loss på uppskattningsvis 743 kcal. 

söndag 23 augusti 2015

Oaxaca Old Fashioned

 photo IMG_0978_b_zpsedmepisr.jpg

Okej - det går alltså att göra något gott med San Cosme! Det här är en halverad version, en "half-size", av originalreceptet.

Tag ett litet whiskyglas med is och häll i detta:

1 kaffesked agavesirap
1 matsked Mezcal (San Cosme [86835])
1 matsked Tequila Reposado (Arette Tequila Agave de Oro Reposado [86341])
1 skvätt Angostura Bitter

Rör runt. Tequilan och sötman i agavesirapen tar ner den vidbrända smaken på mezcalen till en behaglig rökighet och lockar fram lite intressanta sidosmaker. Angosturan ger en touch av goda julkryddor. En intressant drink, värd att återvända till. 

Återbesökt Parisersmörgås

 photo IMG_0959_b_zpsoesirmdo.jpg

Den här goda smörgåsen kallas ibland Parisare men det är bättre att säga Parisersmörgås så att den inte blandas ihop med kombinationen hamburgerbröd + korv, som ju också kallas Parisare.

Parisersmörgås är en dansk kreation (Pariserbøf) och är, enkelt uttryckt, en hemkörd hamburgare eller pannbiff på rostat bröd. 

Förra gången jag gjorde en parisersmörgås använde jag vanligt köperostbröd, idag blev det nybakat Pain de Mie som jag rostade mkt lätt i stekpanna. Hamburgaren på var på 80 gram, en bit av en större sats köttfärs gjord på 5%-ig nötfärs, lite olivolja, worcestershiresås, svartpeppar och purée på gul lök.

Burgaren på brödet och ovanpå den ett helt stekt ägg. På bilden ovan ser man inte burgaren, på grund av detta - men den var där den skulle vara. Lite riven pepparrot uppe på ägget och några kaprisar bredvid så var mackan komplett. Egentligen borde det ha varit smörgåsgurka på den också men den glömde jag självklart bort. Danskarna kör med rödbeta också men det vill jag inte ha.

Måltiden ovan - med ett extra bröd vid sidan av - gick loss på någonstans 530-550 kcal. Det är rätt mycket kalorier för förhållandevis lite bukfylla, så äter man parisersmörgås bör man se till att ha planerat in för mer föda senare...


Jag åt den här som middag men det är väl egentligen mer av en lunchrätt.

Mindre är mer

 photo IMG_0932_b_zpss4xzwcae.jpgDet finns goda drinkar som innehåller massor med ingredienser och tar lång tid att göra. Och så finns det drinkar som smakar ännu bättre och innehåller endast två ingredienser utöver is och som man därför snor ihop i en handvändning. Det här är en mycket enkel, god och läskande kombination:

Fever-Tree Elderflower Tonic Water. Går att köpa via English Shop eller Barkonsult. Deras Mediterranean Tonic Water är i mitt tycke det absolut bästa för en god Gin & Tonic. 

Och så behöver man en bra vodka och då ska du förstås undvika Sveriges flaggskepp Absolut. Får jag rekommendera Youri Dolgorouki [167]?

3-4 cl vodka i botten på glaset med is, slå på tonic water, rör försiktigt runt med en lång sked. Njut.  

Burgare eller macka?

 photo IMG_0943_b_zpsl3lkpqxw.jpg

Ifall detta är en burgare eller en smörgås kan man nog ha delade meningar om - men i vilket fall blev det väldigt gott! Brödet i montaget är Pain de mie, biffarna är gjorda på mager nötfärs (bara 5%, vi fick tillsätta lite olivolja för att de skulle hålla ihop bättre) som mixats med puréead gul lök, worcestershiresås och svartpeppar. På burgaren är sedan också hemgjord kubansk ketchup, senap Formel 5 och egeninlagd gurka. Tomaterna tog vi på sidan av, för att inte det inte skulle bli så slabbigt.

lördag 22 augusti 2015

Millefiori

 photo millefiori_zpsf9brlkhb.jpgDet är trevligt när man hittar viner som inte kostar en förmögenhet och som samtidigt verkligen är goda. Inte bara prisvärda i bemärkelsen "ja, för en sådan här billig flaska så duger det ju" - utan gott. Millefiori [2769] är ett sådant. 

Jag ska erkänna att det var etiketten som lockade mig. Det är inte alltid en snygg eller rolig etikett speglar det vin som det marknadsför, men i detta fall blev jag inte besviken. 

För 89 kronor får du en flaska härligt fruktigt, småkryddigt och väldoftande vin. Millefiori bär toner av körsbär, plommon, tobak, salvia och rent av lite kola någonstans. Det bekommenderas till lamm och nötköt av Bolaget - och nog slank vinet ner fint tillsammans med oxfilé, det kan jag lova. 

Läste någonstans att Millefiori är ett bra vin till en smakrik ostbricka och det är jag benägen att tro på, även om jag inte testat. 

Helt klart ett vin att köpa mer av. Riktigt bra. Ett av de bättre jag smakat i år, även om favoriten just nu fortfarande är Inception

torsdag 20 augusti 2015

Fusk-indisk kyckling och risröra

 photo IMG_0930_b_zpswfrf7v1z.jpg

Det ser väl ganska mediokert ut men det smakade riktigt bra! Den här "fuskindiska" rätten består av:

Stekt kycklingsfilé, 150 g per skalle, kryddad med Garam Masala.
Stekt paprika (röd och gul).
Kokat ris (50g/pers i okokt tillstånd) - nedrört i stekpannan
2 matskedar stark Ajvar
2 matskeder matyoghurt kryddad med rivet limeskal

Drygt 421 kalorier. Inte pjåkigt alls. 

Agua de Piña

 photo agua_zpsdegzqius.jpg

Mycket gott och enkelt. Det svåraste är att få tag på en väl mogen ananas - men jag hade tur. Hittade en jättefin frukt på ett "turklivs" i Haninge Centrum för det fashionabla priset av tio kronor!

Tag en ananas. Skär av topp och botten och det yttre skalet. Skär den i små bitar och lägg i blender.

Häll på 6 dl vatten, 1/2 dl citronsaft och 2 matskedar steviasocker.

Mixa slätt - har blendern ett "smoothieprogram" så används detta med fördel.

Servera väl kylt, gärna på is. Om du vill göra en klarare dryck får du sila den genom ett saftfilter, annars blir den rätt grumlig och du måste röra om ordentligt innan du serverar för den skiktar sig snabbt och det bildas ett tjock lager skum på ytan.

onsdag 19 augusti 2015

Robo Royu

 photo IMG_0916_b_zpsxslqmqn9.jpg

Helt enkelt en Rob Roy (Manhattan) gjord på Japansk Whisky - nämligen Hibiki Japanese Harmony. Jättegod! Den är inte rökig alls , så det blev en väldigt annorlunda smak jämfört med att göra drinken på Famous Groose. 

4 cl japansk whisky
2 cl röd vermouth
2 skvättar med Angostura Orange Bitters

Rör med is i mixerkärl - skaka inte! Sila upp i kyld tumlare med is.

Mango x Mango

 photo IMG_0877_b_zpsviqkbmlv.jpg

Det här skulle bli en agua fresca på mango men vid provsmakning så blev den helt enkelt för mesig. Fanns bara en sak att göra: sprita upp den. Lyckligtvis hade jag Vedrenne (mangolikör) hemma. Den är inte särskilt kul men den fungerade jättebra som förstärkning i den här färgglada drycken.

Så...

Fruktköttet av en mogen mango

6 cl limesaft
3 cl agavesirap
3.5 dl vatten

Kör detta slätt i mixer. Häll upp i tillbringare och rör ner 8 cl Vedrenne [516].

Allra sist, häll på något glas med 7up Free. Bara för att.

Du har nu en tillbringare med god mangodrink som räcker till ett par glas till två personer. 

tisdag 18 augusti 2015

Fläskkarré och broccoli

 photo IMG_0871_b_zpsn6wkcfbr.jpg

Det lönar sig alltid att marinera kött ordentligt. Den här fläskkarrén fick ligga nästan ett dygn i en härlig gegga av mörk muskovado-sirap, Jim Beam Bourbon, Kikkoman Soya, svartpeppar och timjan. Det blev kanongott. 

Broccolin stektes i smör. 

Knappt 600 kalorier (187 gram kött, 200 g broccoli, 10 gram smör). Inte världens snålaste middag - men inte den värsta heller.

Agua de Sandía

 photo IMG_0863_b_zpsxjnlpvnj.jpg

Hittade receptet på denna fantastiskt mumsiga törstsläckare i Tove Nilssons "Soda, Lemonad & Snacks" (Natur & Kultur).

Du tar en 2 kg tung vattenmelon och drar ur allt fruktkött ur den. 
Ner med melonköttet i en blender. 

Häll på 1/2 dl strösocker - fast det går precis lika bra med kalorisnålare steviasocker.

Häll också på 1 dl limesaft.

Mixa slätt och sila upp i en kanna. Servera kallt.

Supergott. 

måndag 17 augusti 2015

Fläskfärsgryta och stekt majs

 photo IMG_0860_b_zpsj7uypqyg.jpg

Det här ser onekligen väldigt geggigt ut - men det är gott. Riktigt gott. Den stekta majsen är inte mycket att orda om. Det är burkmajs som stekts i smör och kryddats med svartpeppar. Den brunröda röran är "Fläskfärsgryta version 20141124" - nu upprepad med mald fläskkarré eftersom fläskfärsen var slut på ICA Maxi, utom i gigantiska förpackningar som jag inte ville köpa. Jag tar här tillfället i akt att upprepa receptet på grytan, med några förtydliganden.

Ingredienser för 4 portioner:

500 gram fläskfärs 20% (men mald fläskkarré går också bra)
steksmör
4 st schalottenlökar
100g soltorkade tomater (inte sådana i olja).
2 vitlöksklyftor
1 msk Worcestershiresås
5 dl vatten
1 tärning mörk oxbuljong
1 tärning grönsaksbuljong
Chilipeppar
Paprikapulver

Tillagning:

Bryn fläskfärsen i smör. Lägg i gryta.

Finhacka löken, svetta den i smör, lägg i grytan.

Finhacka de soltorkade tomaterna (jag gjorde det i mixer med lite vatten) och lägg i grytan.

Lös buljongtärningarna i 5dl hett vatten och häll i grytan.

Häll i Worcestershiresåsen.

Pressa vitlöken i grytan.

Tillsätt paprikapulver och chilipeppar, några nypor av vardera.

Sätt lock på grytan och låt puttra på 150 grader i ugn i minst en timma. Om längre koktid än så planeras kan mer vätska behövas tillsättas innan man ställer i ugn.

Energiinnehåll? Min beräkning är att det blir 390 kcal/person.

Med majs rockar tallriken ovan loss på runt 450 kcal.

Urban Dictionarys beskrivning av Kraken

Urban Dictionarys beskrivning av Kraken är underbar, om än - givetvis - överdriven.

"A spiced rum that gives the drinker false confidence in their abilities. They will start with the rum and continue to consume various alcoholic beverages until they are forced to succumb to the darkness that is the Kraken. Few have experienced the nightmare and survived to tell the tale.

WARNING: excessive use may lead to, but not limited to one of the following results... laughing, crying, dry heaves, stumbling, slurring, quickly sitting down, laying down, falling down, violently falling down, vomiting, black outs, black heads, black people, nightmares, night terrors, bad dreams, weird dreams, wet dreams, no dreams, unwanted spooning with members of both sexes, lowered self esteem, or an unprecedented over confidence surpassed by none that will eventually lead to your demise in a foolish and regrettable way. (for other potential symptoms see "Black the fuck out")

...always worth it.


(Jim enters casually): Oh hey there!
Dean: Hello to you good sir, to what do I owe the pleasure?
Jim: I bought us a bottle of Kraken...
(Dean spits out his drink): You what?! You FOOL!!!
Jim: what? I didn't know... we can just take it back...
Dean: No, no you f*ckin' can't. Now man up and prepare to die..."


Kraken är en god, smaksatt rom - men jag har faktiskt aldrig känt någon lust att sätta mig och hinka i mig av den. Däremot är det nog dags att försöka hitta något nytt, ännu oprövat drinkrecept med Kraken i... Återkommer i ärendet. 

söndag 16 augusti 2015

Isglass på Pimm's och Ginger Beer

 photo IMG_0816_b_zpsjgftuvmb.jpg

Jag använde min sista flaska Thomas Henry Ginger Beer till den här glassen - ICA har slutat ta in denna kryddiga ingefärsöl. Lyckligtvis finns det andra sorter man kan använda. Hur som: kombinationen Ingefärsöl och Pimm's nr 1 [8416] är ju egentligen en drinkblandning - men den fungerade perfekt för isglass med vuxen smak. 

Mina Zoku Classic Pop Molds (som jag köpt på Enklare Liv i Farsta) rymmer ungefär en deciliter vätska så i varje isglass hällde jag 1 matsked Pimm's och toppade upp med avslagen Thomas Henry (jag hällde den i en skål och lät den stå ett tag tills bubblorna gett sig). Sedan in i frysen med det hela. Glassarna fick stå i ett knappt dygn och frysa till sig. 

Jättegod, kryddig, läskande! Alkoholhalten i Pimm's är rätt hög, så det är inget för barn utan utpräglad vuxenglass. Alkoholen förhindrar också att isglassen blir stenhård. Man bör äta den över tallrik/mugg och ha papper till hands, för det är lätt att drälla.

fredag 14 augusti 2015

Riktigt goda små mackor

 photo IMG_0801_b_zpsrjncap6z.jpg

Vi bakade ju Pain de mie i förrgår och även om vi givetvis smakade det då så var det först igår som det blev rejält "fälttestat". Och det höll måttet. Mer än så. Det var ett riktigt, riktigt bra bröd för smörgåsar. Det är luftigt men ändå mer kompakt än vanligt rostbröd, inte lika fluffigt som baguette och med en mild men inte menlös vetebrödssmak.

På bilden här pain de mie med chavroux (getost) och prosciutto crudo. 

100 gram pain de mie = 280 kcal
30 gram chavroux = 52 kcal
55 gram prosciutto crudo (delizie) = 136 kcal
_______________

Summa = 468 kcal

Kalkonbröst, pommes frites och ajvar

 photo IMG_0765_b_zpszzf5xqzp.jpg

Kalkonbröst från Ingelsta Kalkon, hemkörda pommes frites gjorda i Tefal Express och lite stark ajvar. En utmärkt och god lunch för 385 kalorier. Per skalle:

150 gram kalkon, brynt i stekpanna, ugnsstekt med en kryddning av lite råsocker, rökt paprika, persilja och svartpeppar.

200 gram potatis, tefal-friterad i 22 gram olivolja.

30 gram Ajvar (stark) av märket Podravka.

torsdag 13 augusti 2015

Steviasötad nektarin- och CinZanosorbet

 photo IMG_0736_b_zpshsdacwt0.jpg

En enkel, god och blå dessert!

Du behöver:

250 gram nektariner (urkärnade)
1/2 dl vatten
1/2 dl steviasocker
1 matsked citronsaft
1 1/2 dl Asti Cinzano [7711]

Häll vatten, citronsaft, vispad (avbubblad) cinzano och steviasocker i en blender. Kör tills allt är ordentligt blandat - steviasockret löser sig lättare än strösocker i vätska så det tar inte så lång tid. Dra ner nektarinbitar och kör tills du fått en slät smet. Sila genom en grov sil för att få bort de största bitarna nektarinskal. Kyl ner i kylskåpet och kör sedan i glassmaskin cirka en halvtimma. Häll sedan ner den halvfrusna smeten i ett lämpligt kärl och låt stå i frysen ett tag. Efter bara någon timma är konsistensen perfekt för att ätas. Står den längre blir sorbeten ganska hård och man kan behöva låta den stå och tina upp en liten stund innan man äter den.


Den blå färgen då? Ja, just det. Originalfärgen på sorbeten var inte så rolig så jag drog ner hela 3 ml blå karamellfärg i det hela. Jag hade lika gärna kunnat ta röd men blått kändes roligare. 

Energivärde: hela omgången går loss på 332 kcal, så delar man på två (vilket är alldeles lagom) så blir det 166 kcal per skalle. 

Pain de mie

 photo IMG_0744_b_zpsmxyl10tc.jpg

Vi lånade svärmors gamla hushållsassistent (en Electrolux från 1981) häromdagen och idag testade vi att baka Pain de mie från Jonas Crambys bok "Mackor - 100 klassiska sandwichar från Reuben till Po'Boy".

Det tog rejält med tid på grund av flera jäsningar. 

2 tsk torrjäst
2½ dl "fingervarmt" (37 grader) vatten
2½ dl standardmjölk
12 dl vetemjöl special
2½ tsk salt
100g smör

1. Man blandar jäst och vatten i degblandaren, tillsätter resten av ingredienserna utom smöret och kör i två minuter. Sedan vilar degen två minuter och man kör den två minuter till.

2. Cramby skriver att man ska banka smöret, mellan lager med plastfolie, mjukt med en brödkavle - det var ganska opraktiskt och gör vi brödet igen nöjer vi oss nog med att låta smöret stå framme ett tag och bli rumstempererat. Sedan ska man dutta små klickar åt gången ner i degen medan maskinen går. 

3. Upp med degen på mjölat bakbord (vi använde en ugnsplåt med smörpapper på, i brist på bra bakbord). Den ska nu vara klibbig men formbar. Den ska vikas på mitten, vändas ett halvt varv, vikas och sedan vikas en tredje gång. Därefter formar man den till en boll och lägger den i en skål med plastfolie över. Låt jäsa i cirka 3 timmar.

4. Upp med degen på bakbordet igen (glöm inte mjöla), platta till och vik på mitten. Upprepa till sammanlagt tre vikningar. Lägg tillbaka degen i skålen, täck över med folien och låt jäsa två timmar till.

5. Upp med degen ur skålen och vik den på längden och forma till limpform. Lägg den nu någorlunda limpformade degen med sömmen neråt i en avlång brödform, pressa ut den lite. Täck med folie och låt stå och jäsa i cirka en timma till. Cramby anger att det då ska vara cirka 1 cm kvar till kanten på formen men vår deg svämmade över totalt så vi fick dela den och göra en större och en mindre limpa i två olika formar.

6. In med brödformen (eller som i vårt fall - formarna) i 220-graders ugn. Täck över med något slags lock (vi tog en ugnsform) och grädda mitt i ugnen i fyrtio minuter. Vår "lilla" limpa var färdig efter en halvtimma, den stora var perfekt efter fyrtio. 

7. Ta upp brödet och låt svalna innan du skivar upp.

Smak: Gott, vitt bröd! Nomnom! Ska bli trevligt att göra något slags mackor på det här, fast skivorna blev rätt små...

Energivärde: Beräknar jag till 280 kcal/100 gram. 

onsdag 12 augusti 2015

Champs Élysées Cocktail

 photo IMG_0624_b_zpszo91wcjq.jpg

Grön Chartreuse [606] är en förhållandevis välkänd likör även om det verkar vara rätt få som faktiskt smakat den. Den är snordyr, jättestark (55%) och väldigt, väldigt örtig och har en rätt så parfyrmerad doft. Jag tycker den är god - men svår. Dess syskon Gul Chartreuse är mildare, lättare och i mitt tycke godare - men den går tyvärr inte att uppbringa i det här landet. Den finns inte i Alkoholmonopolets sortiment och inte heller i beställningssortimentet (privata importörer som säljer via monopolet). Jag fick dock tag i en literflaska på Fuerteventura i januari, till en i sammanhanget mycket blygsam kostnad, och betalade dyra pengar för en mindre flaska på Gerry's Wines and Spirits i London häromveckan. Tillgången är därmed säkrad för ett tag framöver. Gul Chartreuse är  inget man sitter och groggar på till chipsen - man dricker den antingen i små likörglas eller använder den i någon cocktail då och då. Som den här: Champs Élysées - som jag premiärtestade ikväll. 

4 cl Konjak (Jag använde Hennessy VS [156])
2 cl Gul Chartreuse
1.5 cl Citronsaft
0.5 cl Agavesirap (eg. sockerlag 1:1 - men jag föredrar agavesirap).

Skaka ingredienserna i shaker med is och sila upp i ett cocktailglas. 

Jättegod drink. Söt men lite syrlig, med rik konjakston och kryddighet från Chartreusen. Definitivt värd att göra igen. 

Fläskytterfilé och broccoli

 photo IMG_0618_b_zpsvjpxncum.jpg

Det fanns fläskytterfilé i frysen från en tidigare middag och den stektes upp och blandades med smörstekt broccoli och serverades med en sås på matyoghurt och sweet chilisås. 

Per skalle:

150 gram fläskytterfilé, ugnsstekt
200 gram broccoli
10 gram steksmör
2 matskedar matyoghurt
1 matsked sweet chilisås

Mycket välsmakande och faktiskt inte mer än 364 kalorier. Jag är väldigt nöjd med denna middag! 

tisdag 11 augusti 2015

Härlig middagsröra

 photo IMG_0588_b_zps3trjcf57.jpg

I går åt vi mumsiga burgare gjorda på fet, kaloririk blandfärs (50% nöt, 50% gris - 20% fett). Den överblivna färsen blev basen för dagens härliga middagsröra! Per skalle:

100 gram färs
1 medelstor gul lök
1 röd spetspaprika
50 gram stark Ajvar
50 gram tomatpuré
50 gram ris

Färsen stektes i lite smör och sedan drog jag i ajvar och tomatpuré och lät det gå runt ett tag. Sedan åkte hackad paprika i och några minuter senare hackad lök. Riset kokades som man brukar koka ris och blandades i röran på slutet. Det blev helt fantastiskt gott. Knappt 600 kcal. 

söndag 9 augusti 2015

Kycklingsallad

 photo IMG_0542_b_zps3czktgcx.jpg

En enkel och god lunch när det är varmt ute och man inte orkar ägna sig åt någon direkt matlagning är kycklingsallad. Blanda tomater, gurka, machésallat och grodskinnsmelon och sleva upp i tallrik. Lägg på bitar av färdiggrillad kyckling. Häll över en blandning av en matsked hallonsirap (Lowicz Syrup Malina) och en matsked vitvinsvinäger. Det är alltså den som ger kycklingen rosa ton på bilden, fågeln är självfallet inte rå. 

Energiinnehållet i denna sallad beror givetvis på hur mycket av de olika ingredienserna man använder - själv fick jag 160 gram kyckling. Om man inte överdriver ska det inte vara några problem att hamna under 500 kcal för en sådan här lunch. 

Whiskey Rebellion

 photo IMG_0506_b_zpsfbzq32e8.jpg

Vi fortsätter på det inslagna Pimm's-spåret med följande drink: Whiskey Rebellion. Den skakas ihop med en isfylld shaker rymmande följande ingredienser:

1 uns Pimm's No 1 
1 uns Bourbon (Jag använde Knob Creek)
3/4 uns citronsaft
3/4 agave sirap eller 1:1 sockerlag

Sila upp den skakade drinken i ett tumbler-glas med is. Njut. Det här är jättegott. En smak som känns klassisk och robust, en synnerligen njutbar drink. 

Originalreceptet föreskriver rågwhiskey men i brist på sådan går det bra med vad man har. 

Pimm's Cup

 photo IMG_0449_b_zpsye8mhy3a.jpg

På grund av anledningar kände jag mig idag inspirerad att fixa ihop en någorlunda klassisk Pimm's Cup. Det är en god och läskande drink i sommarvärmen. Just idag råkar sådan finnas. Sommarvärme, alltså. Du gör drinken så här:

Tag ett rymligt glas. Fyll det med is, en stav gurka, en jordgubbe, en skiva apelsin och en skiva lime. Häll på 5 cl Pimm's No 1 (8416) och toppa sedan upp med 7up, sockerdricka eller om du vill vara mer genuint brittisk: ginger ale.

Pimm's Revisited

 photo IMG_0419_b_zpsvnegjoyi.jpg

Det är faktiskt först under det gångna året - sedan förra sommaren alltså - som jag börjat uppskatta en aperitif före maten. Alkoholsvaga aperitifer är tex Aperol & Tonic eller Lillet Blanc & Tonic - en starkare historia är Pimm's Nr1 och tonic. Jag har bloggat om Pimm's tidigare [här] - men för att rekapitulera:
Pimm's No 1 (8416) är en engelsk, ginbaserad aperitif. Systembolaget beskriver smaken som "Kryddig, aningen bränd smak med sötma, inslag av pomerans, örter, malört, nötter och lakrits". Vilket är helt på pricken. Det är så den smakar. Alkoholstyrkan är 25%. 

En Pimm's & Tonic görs på en del Pimm's och 2 delar god tonic, tex den fantastiska Fever Tree Mediterranean.  En lagom dos är en 5a Pimm's och 1 dl (en halv flaska) Fever Tree i ett mindre glas. Av någon anledning bildas skum på ytan men det sjunker snabbt undan. 

Gott och robust, lagom sött och bittert - och lite skumt. 

lördag 8 augusti 2015

Paloma

 photo paloma_zpsmm1q9ezg.jpg

Mexikos nationaldrink är - efter vad jag hört - inte den (ö)kända Margaritan, utan Paloma. Den kan göras på omständligt sätt med färskpressad grapefruktjuice eller på det vanliga, enkla mannen-på-gatan-sättet med tequila och grapefruktläsk. Jag har försökt få till denna enkla historia flera gånger utan att det blivit bra och anledningen tror jag är bristen på bra grapefruktläsk. Grappo och liknande är faktiskt inget vidare. Men nu hittade jag en lyxig lemonad vid namn La Mortuacienne Pamplemousse och den smakar riktig grapefrukt. Den blev utmärkt.

En normalstor Paloma görs i ett grogglas eller större dricksglas med is:


Häll på 5 cl Tequila
Pressa över saften från 1/2 lime
Fyll upp med Grapefruktläsk efter smak, blanda

Jag gjorde nu halva Palomor på:

Mindre dricksglas med is
2,5 cl Tequila Corralejo Reposado (86237)
Pressa över Saften från 1/4 lime
Fyll på med 1 dl La Mortuacienne Pamplemousse, blanda

Vanligt är att låta limen man pressat ut hamna i glaset, eller så lägger man i några apelsinskal för att det ska se snyggt ut + oljorna i skalet kan ge lite extra smak. Många recept föreskriver också en nypa salt, men det testade jag inte.

Så hur smakar Paloman? Svar: Gott! Mycket gott! Läskande och lite surt! Med en bra tequila och en bra grapefruktläsk är detta en mycket trevlig drink. 

Se också: Paloma Especial

Southern Comfort Lemonade

 photo IMG_0415_b_zpskzfkdqgu.jpgWhiskey-likören Southern Comfort är - om du frågar mig- en tämligen motbjudande dryck i sig själv. Däremot fungerar den utmärkt i kombination med lemonad - något vi fick tillfälle att prova på under den nyligen genomförda Londonresan. På Heathrow-flygplatsen erbjöds också möjligheten att provsmaka Blood Orange Southern Comfort (som tydligen bara säljs på flygplatser) med lemonad - och det var en riktig höjdare, så en sådan flaska fick följa med hem. En enkel longdrink alltså:

5 cl Southern Comfort (618) eller Blood Orange Southern Comfort om du kan få tag i den. 

1 dl Fever Tree Lemonade

Blanda i ett glas med is och njut. Jättegott och läskande. 

New Orleans Coffee-Vanilla-Bourbon

 photo IMG_0214_b_zpsyc7pqzwd.jpg

Det här är ett modifierat recept från boken "Läckra Glasspinnar" (Ferreira, Beisch - Tukan Förlag). Det är en mycket enkel glass att göra men du behöver Cikoriakaffe för att få den speciella smaken. Vill du inte lägga ner tid och pengar på att skaffa sådant får man säkert en utmärkt god glass med bara vanligt kaffe.

Ingredienser:


3 dl mörkt, starkt kaffe bryggt på 2/3 vanligt kaffe och 1/3 cikoriakaffe.
2 matskedar strösocker eller rörsocker
1/2 liter vaniljglass (använde Triumfglass gammaldags vanilj)
1/2 dl Bourbon, ex Jim Beam [503].

Tillredning:

Gör kaffe. Häll i en bunke eller tillbringare, rör ner sockret och låt svalna. Ställ in i kylskåp tills det är kylskåpskallt.

Häll det kalla kaffet och 1/2 liter vaniljglass i matberedare och kör helt kort till slät smet. Häll i bourbon och ställ in kylskåpet en stund tills det blir kallt igen.

Ta ut ur kylskåpet, rör om smeten, häll i glassformar och låt stå minst 8 timmar, gärna längre.  Om du har glassmaskin kan du låta smeten gå i maskinen ett tag innan du häller i form, så går frysningen snabbare och risken för skiktning i glassen minskar.

Smak?

Utmärkt, tycker jag. Kaffe och vaniljglass går jättebra ihop och cikorian ger en kul extrasmak. Den majsiga smaken på Jim Bean gifter sig fint med vaniljen också och resultatet är en jättegod vuxenglass.


Energivärde:

Runt 100 kcal per pinne. En sats bör räcka till c:a 6 glassar om man använder formar i Zoku-stil (ca 1 dl per glass).

fredag 7 augusti 2015

B & B

 photo IMG_0221_b_zpso5gkojbu.jpg

Enkelt, klassiskt, smakrikt och spritigt. B & B. Brandy och Bénédictine. Hälften av varje, på is och rör om - eller ta den som den är. Brandyn med sina maffiga toner av druvsprit blir liksom bakgrund och de mer speciella, kryddiga smakerna från likören blir förgrund. Ifall man serverar B&B orörd och lägger likören ovanpå konjaken (häll försiktigt över baksidan på en sked) så får man en tvålagers-drink som liksom byter stil under pågående konsumtion. 

Cantina Laredo Covent Garden

 photo Cantina Laredo_zpsic7o8kph.jpg

Det har inte blivit något postat här på flera dagar... Jag har nämligen varit i London. Där har det spenderats gräsligt mycket pengar på god mat och dryck. Ett ställe vi gästade och som jag mer än gärna kommer återvända till är Cantina Laredo i Covent Garden (St Martin's Lane nr 10). Mexikansk gourmetmat, jo - jag tackar, jag! Det gjorde inte ont någonstans och priserna var inte astronomiska heller, även om pundet är starkt och därmed dyrt just nu i skrivande stund. 

Även om det inte med nödvändigtvis är så att kvalitén på Margaritas skvallrar om kökets och barens förmåga i övrigt så började min kväll på Cantina Laredo mycket bra med en utmärkt "Casa Rita Margarita", vilket helt enkelt var en margarita gjord på El Jimador Reposado Tequila (en god 100%-agave, finns inte att köpa via systembolaget) och med lite sockerlag i, vilket jag också brukar köra med hemma [se här]. 

Skippade förrätt och gick direkt på huvudrätt i form av en rätt som kallas Carne Asada y Camarones, som var en tunn köttbit med en Chimichurrisås på, samt små svampar och baconlindade stekta räkor! Hur gott som helst. Till den åt jag knasigt färsk guacamole (den gjordes vid sidan av bordet, inför våra ögon) och något som hette Calabacitas - en utsökt röra med bitar av zucchini, majs, tomat, jalapeños tillsammans med ost och grädde.  

Till maten dracks Flagstone Longitude [79028], sydafrikansk Shiraz. Utmärkt. Passade fantastiskt till det jag åt. 

Efterrätt blev för min del en fantastiskt god äppelpaj med kanelglass. Pajen värmes (i lite vaniljmjölk?) på ett hett järnfat invid bordet. Häftigt och det genererade en massa härlig doft också. Till detta kaffe (okej, men inget märkvärdigt) och en liten, dyr och synnerligen trevlig skvätt Don Julio 1942, en lagrad Tequila. Finns inte att köpa i Sverige, även om man kan få tag på några andra sorter Don Julio via Systembolaget.

Servicen var utmärkt på Cantina Laredo.

Riktigt toppenställe! Fem feta drakar i Sombrero av fem möjliga! 

måndag 3 augusti 2015

Fusk-indiskt till lunch

 photo IMG_0187_b_zpsorhrnk3m.jpg

Här ser vi dagens smaskiga lunch!

80 gram Tellicherry Pepper (korv) från Scan
100 gram spetspaprika
50 gram ris (vikt när okokt)
Drygt tjugo gram Stark Ajvar från Podravka

Riset kokades först och slängdes sedan ner i stekpannan när korven och paprikan stekts färdigt. Alltihop kryddades med St Maria India Garam Masala och extra vitlökspulver. 

Smak: Alldeles förträffligt utmärkt. Kryddigt, mustigt, smakrikt!

Energivärde: Drygt 450 kcal/portion enligt ovan

söndag 2 augusti 2015

Isglass med olika lager

 photo IMG_0170_b_zpsnsb4gjps.jpg

Genom att luta snabbfrysformen och addera olika vätskor i omgångar kan man bygga zoku-isglassar med olika lager och smaker. Det gäller dock att hitta vätskor som fryser ordentligt och som kontrasterar väl med varandra. Använder man kolsyrade drycker måste man driva ut bubblorna först. 

 photo zokulutad_zpscm9bav9t.jpg
Den här zoku-glassen innehåller:

Granatäppleläsk (La Mortuacienne Grenade
Apelsinjuice med hallonsirap
Hallon- och vattenmelondryck
Blåbärsdricka

A-C hade problem med att få bort bubblorna ur läsken. Så ska man använda kolsyrad dryck är det nog en bra idé att låta den stå öppnad i kylskåpet över natten innan man ska göra isglass. Fryser man dryck som fortfarande har mycket bubblor kvar kommer den bli luftig och porös. Det kan göra glassen skör.

Bolo

 photo IMG_0138_b_zpskuwpybq2.jpg

Jag tror hustrun uppskattade den här blandningen mer än vad jag gjorde. Bolo skakas ihop i shaker med is och silas upp i kylt glas. Ingredienserna är:

4 cl mörk rom (Jag tog Goslings Black Seal [86985])
1 matsked citronsaft
1 matsked apelsinjuice
1/2 tesked socker

Den är inte dålig. Den är frisk, lite syrlig och ganska spritig - men jag saknar något och det är antingen sötma och/eller en fylligare citrussmak. Och i praktiken är det nog så att den där apelsinjuicen borde bytas ut mot apelsinsmakande Cointreau och med den i kan man stryka sockret och då har man väl en... Rum Sidecar?


Snyggare än god

 photo IMG_0115_b_zpsnxarduir.jpg

Tyvärr gäller för många drinkar att de ser bättre ut än de smakar, även när man kör spartanskt och plockar bort dekorationerna. Den här är ett bra exempel. Den heter "Black Night". Jag fann den på Deviantart och fick receptet av fotografen. Bilden han lagt ut är skitsnygg [här]! När jag blandade ihop den Svarta Natten blev den inte riktigt lika tjusig, får man väl lugnt säga. Men den ser ändå god ut. Tyvärr smakar den riktigt, riktigt skumt på ett inte helt kul sätt. Drinken skakas ihop i shaker med is och silas i ett glas. Ingredienserna är:

20 ml Becherovka
20 ml rom (jag tog Olokun)
10 ml persikolikör (jag tog Peachtree
30 ml blåbärssaft

Fruktansvärt märklig blandning mellan kanel och bitterhet hos Becherovkan, den tydliga romsmaken, sötman hos persikolikören och den distinkta blåbärssaften som tyvärr inte alls gick bra ihop med det andra utan gav en unken eftersmak. Det ska till en mycket speciell gom för att uppskatta den här mixen. Den känns kaotisk, spretig och bara allmänt märklig. Ibland undrar jag om vissa receptmakare helt enkelt bara kombinerar saker med slumpgenerator... 

Åkerbärsglass

 photo aringkerbaumlr_zpsje45gxme.jpg

Då jag behövde göra av med lite grädde och mjölk som stått i kylskåpet ett tag improviserade jag ihop en glass av dem och den sista skvätten extremt sötsliskig, hemgjord Åkerbärslikör*.

1½ dl vispgrädde
5 dl standardmjölk
1 dl steviasocker
1 dl åkerbärslikör

Den fick gå i glassmaskinen i cirka en halvtimma. Då var glassen fortfarande lättrörlig. Sedan åkte den in i frysen i ett par timmar och var då fortfarande mjuk och synnerligen lätt att äta. Får glassen stå över natten lär den stelna betydligt. 

Smak? Ja, sött förstås. Och åkerbär är gott. Kanske inte världshistoriens bästa glass men god nog. Den satt väldigt fint efter mat, vin och ost när det behövdes något sött, kallt och lite läskande. 

______________

* = Åkerbärslikör kan göras på riktigt eller fuskas fram. Jag fuskade. Jag använde några småskvättar smakessens från Stockholms Aeter- och Essencefabrik, några droppar röd karamellfärg, 6 dl brännvin special och 200g socker. Resultatet är en likör som smakar förfärligt i ren form.

Cava Blanc de Noirs

 photo cava_zpstnqjwnhi.jpgSedan vårt favoritfnittervatten, det chilenska Casa Rivas, slutade säljas i Sverige har vi letat efter en värdig och prisvärd efterträdare till det. I går smakade vi den spanska cavan Blanc de Noirs 1+1=3 [7610]. Inte illa alls!

"Torr, fruktig, nyanserad smak med inslag av röda äpplen, kex, nougat, örter och apelsin" skriver Bolaget. 

Torr är förstås osötad - men den smakar ändå inte knastertorrt. Det finns någon liten sötma i den som jag tycker behövs för att bära fram de andra smakerna. Äpplena och apelsinen kände jag absolut igen men kex och nougat? Nja. Hur som helst smakar den bra och det fingerade fint ihop med en fin getost som hustrun köpt i Hötorgshallen. Det gick också bra att göra en Kir Imperial med Chambord [89746på denna cava också - även om just den drinken blir bättre med Gancia Prosecco [7879].

Cava ska man tydligen med fördel kunna dricka till rejäl mat - det återstår att testa. Det faktum att den klarade en rejäl getost med ordentlig kryddighet så bra bådar gott inför framtida experiment.

Vakuumförpackare

 photo obh_zpszk9dsn1i.jpg

Hustrun fick ett erbjudande om en Sous Vide-kokare till rabatterat pris. Den är beställd men har inte kommit ännu. Vi har dock hunnit köpa den i sammanhanget nödvändiga vakuumförpackaren. En sådan kan man självklart ha användning för även utan Sous Viden. En enkel OBH Nordica 7950 kostade 699 kronor på Elgiganten.

Man behöver ha specialpåsar. Maskinen suger luften ur dem och förseglar sedan plasten med värme så att man får ett behändigt paket. 

Packar man in varor med vakuumförpackare och fryser dem håller de mycket, mycket längre än vanliga frysvaror. Och är man försiktig med mängden vätska kan man snabbmarinera kött i vakuumpåsar. Vi testade igår på kycklingbröst, med en improviserad marinad av soja, bourbon, muskovadosirap, chiliflarn, peppar och spiskummin. Effekten av några timmars marinering i vakuumpåse kan jämföras med normalmarinering över en hel dag. Jag är mycket nöjd! 

lördag 1 augusti 2015

BEO - Blood Orange Hibiscus

 photo beobloodorangehibiscus_zps39z5t0zt.jpgCarlsberg säger att de producerar BEO för att möta efterfrågan på fler alkoholfria sällskapsdrycker för vuxna smaklökar. Blood Orange Hibiscus återfinnes i Systembolagets alkoholfria sortiment men också i vanliga livsmedelsaffärer.

"Fruktig smak med viss sötma och tydlig karaktär av blodapelsin, inslag av hallon och örter. Serveras kyld som sällskapsdryck." skriver bolaget.


Jag och hustrun konstaterade efter provsmakning att det var en trevlig dryck. Blodapelsin är i princip alltid gott och en smula hibiskus gör alls ingenting. Gott men... Lite tunt. Lite mesigt. Lite blaskigt. Någonting fattades. Den kändes inte komplett. Den var som Tom utan Jerry, Han Solo utan Chewbacca eller Bruce Banner utan Hulken. Det krävdes inte alltför lång tid att lista ut vari bristen bestod...

BEO behöver alkohol. De kan ju kalla det alkoholfritt alternativ och självklart kan man dricka den som den är, men slå i lite rom i ett glas med Blood Orange Hibiscus och du får en fylligare, mer smakrik och liksom robustare dryck. Vilket får mig att tro att den är framtagen med avsikten att vara en bra drinkmix precis lika mycket, om inte mer, än att vara alkoholfri sällskapsdryck. 

Tips därför:

Fyll ett glas till 3/4 med is. 
Slå på 1,5 dl Blood Orange Hibiscus [1973]
Addera 1-2 msk Havana Club Añejo Blanco [511]
Rör runt försiktigt.
Ha det så gott.

Night Light

 photo IMG_0097_b_zpsn9sh6g2s.jpg

Och först ut i augusti - en drink! Den här skakade jag ihop i går kväll. Den heter Night Light och innehåller en i sammanhanget relativt ovanlig ingrediens, nämligen äggula. Receptet jag följde föreskrev:

2 delar ljus rom (Havanna Club Añejo Blanco)
1 del äggula
1 del Orange Curacao (Cointreau)

Ingredienserna skakas våldsamt med is och silas sedan i ett väl kylt cocktailgals.

Jag gjorde drinken väl stor med fulla uns (3,3 cl) som delar - det blev lite mycket faktiskt. Det hade räckt gott och väl med en 4a rom, en 2a Cointreau och 1 msk ägg. 

Smaken? En bra drink - men inte fantastisk. Den är bäst några minuter efter skakning när den fortfarande är kall men när den är helt färsk kommer inte smakerna fram riktigt. Samtidigt känns det som att det fattas något. Jag vet inte riktigt vad. Det kan vara sötman som är för låg (åtgärdas med sockerlag) - eller så behövs ytterligare något för att den ska komma till sin rätt. Lite riven muskot ovanpå? Kanel? Ett par droppar Angostura bitter? Jag får testa vid något annat tillfälle. Det känns som den här drinken kan bli bättre.

Uppdatering 2015-08-02: Förbättrat recept

Provade i går kväll följande recept:

5 cl Havana Club Añejo Blanco
1 msk Cointreau
1 msk Licor 43 
[789]
1 msk äggula 

Klar förbättring. Sötman och vaniljen från Licor 43 var precis vad som behövdes!