onsdag 3 december 2014

Förstärkt glögg med pepparkaka och ädelost

 photo IMG_7952b.jpg

Det finns hundratals eller tusentals hemkörda recept på förstärkt (läs: uppspritad) glögg där ute. Detta är en av mina "klassiker". Självklart är det inte jag som kommit på den.

1. Basen är vanlig saftglögg av valfritt favoritmärke. Man kan givetvis använda vanlig vinglögg eller starkvinsglögg men av någon anledning tycker jag det här fungerar bäst med just saftglögg.

2. Ner med glöggen i kastrull tillsammans med lite extra kryddor om så önskas (pomerans, nejlikor, de vanliga glöddkryddorna helt enkelt). 


3. Förstärk med Cointreau (609) och eventuellt också vodka om du verkligen vill ha extra sting. Här är självbehärskning och viss försiktighet av nöden, för Cointreaun tillför inte bara en god smak av apelsin - det är 40% spritdryck!

4. Värm upp glöggen men ej över 60 grader för då ångar du bort alkoholen och kan lika gärna låta bli att hälla i någon! Servera glöggen i små glas eller koppar (ex espressokoppar) - med skållad mandel och russin om man känner att man måste men jag tycker inte det tillför speciellt mycket. 


Rent allmänt bör man ha något att äta till uppspritad glögg; till exempel kryddiga pepparkakor (Kung Oscars på bilden) och mögelost. Varför inte prova en blandad gorgonzola-mascarpone?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar