måndag 29 december 2014

Österrikiskt kaffe / Austrian Coffee

Stroh Coffee photo 20141229_191202_zps0fxvawuj.jpgSlår man irländsk whiskey i kaffet tillsammans med grädde och socker får man en Irish Coffee. Det är väl den mest kända varianten av uppspritat kaffe, internationellt. Använder man istället skotsk whisky får man en Highland Coffee, använder man rom får man en Jamaican Coffee, vodka en Russian Coffee etc. Den godaste varianten jag funnit ut är dock Austrian Coffee och i den använder man självfallet den österrikiska specialitén Stroh.

Ursprunget till Stroh är tydligen ett försök av österrikiska brännare att fejka smaken av riktig rom genom att krydda inhemsk sädessprit på ett intressant sätt. Numera görs Stroh liksom annan rom på sockerrör men man har behållit den starka kryddningen.

Stroh kommer i några olika styrkor - den starkaste är Stroh 80 som har en alkoholsstyrka på livsfarliga 80%. Detta är dubbla styrkan mot vanlig rom och inte att leka med. Spriten bör under inga omständigheter drickas outspädd! Den går för övrigt inte att köpa via Systembolaget (även om de har Stroh 40). Jag inhandlade den här buteljen i Lettland på Riga Spirits & Wines Outlet som ligger helt nära Tallinkterminalen. En mycket bra butik med stort sortiment av allt möjligt till bra priser. Stroh-flaskan gick på 31.99 € och det är en liter. Det ska väl räcka ett tag, tycker jag.

Recept för en Austrian Coffee:


Häll 2-4 tsk råsocker (eller 2 tsk agavesirap, som jag använde) i botten av ett kaffeglas. Tillsätt Stroh i lämplig mängd (2 cl motsvarar 4 cl vanlig rom). Häll på hett, starkt kaffe. Rör om. Kladda vispad grädde på toppen. Strö gärna kakao, råsocker eller krossad dajm eller något som prydning och extra kryddning ovanpå grädden. Servera och njut. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar