tisdag 4 november 2014

Hemkörd yoghurtglass

Ett alternativ till att gå ut och äta Frozen Yogurt är att göra den hemma i glassmaskin. Vi har OBH Nordica Ice Cream Box för det ändamålet men någon gång i framtiden när Gud vill och plånboken medger det skall jag köpa en glassmaskin med inbyggd kylkompressor.

Det man behöver för att göra sin yoghurtglass på hemmaplan är följande:


500 gram yoghurt 0% (vi köper Fage Total på ICA)
50 gram agavesirap
2 msk mellanmjölk
Sukrin för extra sötning
Smaksättning

Recepten är från början från boken Frozen Yogurt, utgiven av Pagina förlag, men vi har tagit bort saften av en halv citron som finns i deras recept. Den gör bara yoghurtglassen sur. Vem tusan vill äta sur glass? Inte jag i allafall! Vi har också bytt ut originalets minimjölk mot mellanmjölk, för minimjölk är en styggelse inför Herren.

Agavesirap ger mer sötma per kalori än vad vanligt socker gör och behövs, tror jag (men säkert vet jag inte), för glassens konsistens och förmåga att undvika att fastna i glassmaskinens frysskål. 


Jag och hustrun tycker trots agavesirap inte att glassen blir söt nog utan tillförsel av extra sötning, och för det använder vi kalorifritt Sukrin. Man får smaka sig fram. En del tycker säkert detta är gott utan sukrin alls.

För smaksättning har vi använt livsmedelsarom som hustrun köpt på Panduro [länk här] och det fungerar jättebra. I går testade vi att dra ner en skvätt Baileys Irish Cream (765) och det var inte fel på något sätt. Inte alls. Namnamnam.

Tillredningen är enkel: man blandar yoghurt och agavesirap med hjälp av elvisp tills blandningen är pösig. Man tillsätter sedan mjölk och smaksättning och vispar igen. Sedan måste blandningen stå och kyla till sig i kylskåp i minst en kvart, gärna lite längre, innan man kör den i glassmaskin. Är smeten rumstempererad när den hälls i maskinen kommer den inte stelna ordentligt.

Ät din yoghurtglass direkt ner glassmaskinen gått färdigt! Stoppa inte in glassen i frysen - då får den fel konsistens!


Receptet anges av boken Frozen Yogurt för sex personer men det är snarare för två - eller fyra små portioner.

Energiinnehållet delat på två portioner är ca 220 kcal, på fyra 110. Det är för grundreceptet. Drar man ner alkohol eller andra energirika smaksättningar ökar det givetvis.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar