söndag 30 november 2014

Jerez och Chili

På sistone har jag läst en del bloggposter och artiklar på ämnet Jerez - det spanska starkvinet som vi vanligen kallar Sherry. Många menar att denna dryck är svårt underskattad och att den uppsötade engelska "tantsherryn" (typ Bristol Cream) skapat den felaktiga föreställningen att sherry bara kan drickas som aperitif eller dessert. 

Själv har jag druckit mycket lite sherry och det mesta har nog varit just den läskiga Bristol Cream (som inte blir bättre av att folk låter öppnade flaskor stå i skåp alldeles för länge). Jag har vid ett par tillfällen, låt vara för mycket länge sedan, provat torr sherry men inte fastnat för det. Nu blev jag emellertid inspirerad att testa halvtorr sherry som kompanjon till en huvudrätt; för många som skriver om sherry betonar dess mångsidighet. En bra Jerez ska tydligen fungera till mycket och gärna till mat med mycket smak.

Så varför fjutta? Nej, bort det! Ska man göra det ska man göra det ordentligt! I går hade vi gäster och bjöd på Texaschili (dagen till ära lite kryddigare än vi annars brukar göra den men också långkokt i åtta timmar) och då korkade upp delade på en flaska Real Tesoro (8231). Den sägs vara en utmärkt sherry för nybörjare. När vi först smakade den blev vi lite skeptiska, för den kändes lite tunn och hade samtidigt en väldigt söt eftersmak. Men sen, när några tuggor av den kryddiga maten hamnat i magen och smaklökarna var aktiverade... Ja, jämrars! Då vaknade anden i flaskan till liv och fyllde gommen med sin egen härlighet samtidigt som den ackompanjerade chiligrytan på ett förträffligt sätt!

"Medeldjup, kopparfärgad och något matt. Stor doft av torkad frukt, knäck, russin, läder, pomerans och hasselnötter. Lätt till medelfyllig, halvtorr, frisk och eldig smak av nötter, torkad frukt, aprikos, läder och svamp. Bra längd med viss intensitet med brända inslag och ton av salmiak." - Anders Öhman [här]

Jag är otroligt nöjd med hur experimentet slog ut och ska definitivt testa sherry (och olika sorter) till annan mat framöver. Real Tesoro var verkligen mycket gott. Och en flaska kostar inte mer än ett vanligt vin. 85 kronor för 700 ml. Det är det absolut värt. Det känns faktiskt billigt med tanke på vad man fick för det. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar