söndag 16 november 2014

Zila govs - Blå kon i Riga

Den gångna helgen har jag, hustrun och vår vän Michaela varit på Rigakryssning. Avnjöt ett par utmärkta måltider i The Dining Room på M/S Isabelle men iland i Lettland besökte jag också, för tredje gången, den förträffliga restaurangen Zilā govs (Blå kon).

Blå Kon är inrymd i ett fint gammalt hus i Rigas Gamla Stad (adressen är Meistaru iela 21) och den är specialiserad på mycket välhängt nötkött. De tidigare två gångerna jag varit där har maten varit exceptionell och köttet perfekt stekt - den här gången var det dessvärre medium, trots att jag uttryckligen bad om rare. Likväl var det mycket välsmakande. Valde en vitlökskryddning till köttet. Den kändes som en bra idé medan jag åt den - men en stund efter maten började vitlöken mutera i min kropp och trots att den var så god kommer jag inte välja den igen. Ja, jag kommer besöka Zilā govs igen; men en andedräkt som får folk att blekna när de möter en på gatan kan man klara sig utan.

Blå Kossan har en riktigt juste vinlista och till vår välhängda kossa delade vi en flaska chilenskt San Pedro 1865 Limited Edition Syrah (finns i systembolagets beställningssortiment, 79510). Stor tumme upp för det vinet.

Letar ni er vid tillfälle iväg till Riga så bör ni besöka Zilā govs. Vår lunch (bara huvudrätt) gick loss, minus vinet, på runt 300 kronor. Det är det värt när man inte gör det oftare än man besöker Riga.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar