söndag 18 januari 2015

Kött och majssallad a la mexicana



Ytterligare ett matlagningsexperiment som slog mycket väl ut! Stekt rostasfilé med mexikansk kryddning tillsammans med en majssallad. Vi hade guacamole (köpt fryst från Picard, utmärkt) men det hade gått bra utan den också. 

Kryddblandningen som köttet vändes runt i innan det stektes i bestod av:

1 del chilipulver
1 del oregano
1 del vitlökspulver
1 del svartpeppar (lite mer hade nog varit bra)
1,5 del spiskummin
1,5 del lökpulver
1 del cayennepeppar
1/2 del koriander


Majssalladen till köttet bestod av, till två personer:

2 små burkar majs, c:a 170 gram i varje.
2 medelstora rödlökar, i klyftor
1 stor röd spetspaprika, uppskuren i små bitar
250g körsbärstomater, delade i halvor
Cirka en dl vitlökar inlagda i chiliolja, avrunna
Några rejäla nävar spenat (skulle vara romansallad, men den var slut)

Salladen ska värmas i stekpanna med spenaten/romansalladen sist så den inte blir helt upplöst.

På salladen häller man sedan en dressing bestående av:


1 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 pepparfrukt, rensad och sköljd
1 msk citronsaft
1 msk limesaft
Peppar
Salt
Kör ingredienserna i dressingen med stavmixer så att allt blir ordentligt finfördelat och sammanblandat. Den hälles sedan, förstås, över salladen - omedelbart före man äter.

Det var roligt att äta mat med så här mycket färg: gul majs, röd paprika och tomat, gröna salladsblad! Glad omväxling mot all god men brun mat.

Energivärdet? Svårt att beräkna; men med cirka 140 gram kött per skalle och utan den kalorimässigt dyra guacamolen hamnar det väl på cirka 340 kcal per portion. Och det är ju inte så farligt alls! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar