torsdag 1 januari 2015
Kreolska räkor
Efter den lyckade kreolska grytan ville jag prova ytterligare något från samma kökskultur och det fick bli kreolska räkor. Även detta blev en kulinarisk framgång - oj, så gott! Det här kommer jag absolut göra igen!
I vanlig ordning bytte jag ut vispgrädden i originalreceptet mot matyoghurt. Receptet är för två portioner.
Ingredienser
200 gram räkor
En halv gul lök
En vitlöksklyfta
1 tsk curry
1 tsk paprikapulver
1 burk matyoghurt
1/2 dl vitt vin
1/2 dl skvätt vatten
Paprika (ex färgglada småpaprikor?)
2 krm Cayennepeppar
Några droppar pressad citron
Salt och Vitpeppar
Tillagning
Skala räkorna (lägg åt sidan)
Skär paprikan i stora bitar
Finhacka lök och vitlök
Hetta upp smör i en gryta eller wokpanna
Fräs lök och vitlök några minuter
Tillsätt curry och paprikapulver
Låt kryddorna fräsa några minuter
Tillsätt yoghurt, vin och vatten
Koka upp och låt koka några minuter
Hetta upp smör i en stekpanna bredvid
Fräs paprikan tills den blir blank
Häll över paprikan i såsen
Smaka av grytan med salt och nymalen vitpeppar
Tillsätt några droppar pressad citron och cayennepeppar
Precis innan servering hettar du upp pannan (som du använde till paprikan) igen med lite smör
Fräs räkorna hastigt
Ner med de nyfrästa räkorna i såsen och servera genast
Energivärde: Inte farligt! Räkorna går på 107 kcal/100 gram och matyoghurten på 120 per deciliter, så per skalle blir själva räkröran knappast mer än 250 kcal. Sedan tillkommer förstås ris eller bröd eller vad man nu har till.
Etiketter:
cajun & kreol,
fisk & skaldjur
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar