söndag 2 augusti 2015

Åkerbärsglass

 photo aringkerbaumlr_zpsje45gxme.jpg

Då jag behövde göra av med lite grädde och mjölk som stått i kylskåpet ett tag improviserade jag ihop en glass av dem och den sista skvätten extremt sötsliskig, hemgjord Åkerbärslikör*.

1½ dl vispgrädde
5 dl standardmjölk
1 dl steviasocker
1 dl åkerbärslikör

Den fick gå i glassmaskinen i cirka en halvtimma. Då var glassen fortfarande lättrörlig. Sedan åkte den in i frysen i ett par timmar och var då fortfarande mjuk och synnerligen lätt att äta. Får glassen stå över natten lär den stelna betydligt. 

Smak? Ja, sött förstås. Och åkerbär är gott. Kanske inte världshistoriens bästa glass men god nog. Den satt väldigt fint efter mat, vin och ost när det behövdes något sött, kallt och lite läskande. 

______________

* = Åkerbärslikör kan göras på riktigt eller fuskas fram. Jag fuskade. Jag använde några småskvättar smakessens från Stockholms Aeter- och Essencefabrik, några droppar röd karamellfärg, 6 dl brännvin special och 200g socker. Resultatet är en likör som smakar förfärligt i ren form.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar