torsdag 13 augusti 2015

Pain de mie

 photo IMG_0744_b_zpsmxyl10tc.jpg

Vi lånade svärmors gamla hushållsassistent (en Electrolux från 1981) häromdagen och idag testade vi att baka Pain de mie från Jonas Crambys bok "Mackor - 100 klassiska sandwichar från Reuben till Po'Boy".

Det tog rejält med tid på grund av flera jäsningar. 

2 tsk torrjäst
2½ dl "fingervarmt" (37 grader) vatten
2½ dl standardmjölk
12 dl vetemjöl special
2½ tsk salt
100g smör

1. Man blandar jäst och vatten i degblandaren, tillsätter resten av ingredienserna utom smöret och kör i två minuter. Sedan vilar degen två minuter och man kör den två minuter till.

2. Cramby skriver att man ska banka smöret, mellan lager med plastfolie, mjukt med en brödkavle - det var ganska opraktiskt och gör vi brödet igen nöjer vi oss nog med att låta smöret stå framme ett tag och bli rumstempererat. Sedan ska man dutta små klickar åt gången ner i degen medan maskinen går. 

3. Upp med degen på mjölat bakbord (vi använde en ugnsplåt med smörpapper på, i brist på bra bakbord). Den ska nu vara klibbig men formbar. Den ska vikas på mitten, vändas ett halvt varv, vikas och sedan vikas en tredje gång. Därefter formar man den till en boll och lägger den i en skål med plastfolie över. Låt jäsa i cirka 3 timmar.

4. Upp med degen på bakbordet igen (glöm inte mjöla), platta till och vik på mitten. Upprepa till sammanlagt tre vikningar. Lägg tillbaka degen i skålen, täck över med folien och låt jäsa två timmar till.

5. Upp med degen ur skålen och vik den på längden och forma till limpform. Lägg den nu någorlunda limpformade degen med sömmen neråt i en avlång brödform, pressa ut den lite. Täck med folie och låt stå och jäsa i cirka en timma till. Cramby anger att det då ska vara cirka 1 cm kvar till kanten på formen men vår deg svämmade över totalt så vi fick dela den och göra en större och en mindre limpa i två olika formar.

6. In med brödformen (eller som i vårt fall - formarna) i 220-graders ugn. Täck över med något slags lock (vi tog en ugnsform) och grädda mitt i ugnen i fyrtio minuter. Vår "lilla" limpa var färdig efter en halvtimma, den stora var perfekt efter fyrtio. 

7. Ta upp brödet och låt svalna innan du skivar upp.

Smak: Gott, vitt bröd! Nomnom! Ska bli trevligt att göra något slags mackor på det här, fast skivorna blev rätt små...

Energivärde: Beräknar jag till 280 kcal/100 gram. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar