lördag 8 augusti 2015

New Orleans Coffee-Vanilla-Bourbon

 photo IMG_0214_b_zpsyc7pqzwd.jpg

Det här är ett modifierat recept från boken "Läckra Glasspinnar" (Ferreira, Beisch - Tukan Förlag). Det är en mycket enkel glass att göra men du behöver Cikoriakaffe för att få den speciella smaken. Vill du inte lägga ner tid och pengar på att skaffa sådant får man säkert en utmärkt god glass med bara vanligt kaffe.

Ingredienser:


3 dl mörkt, starkt kaffe bryggt på 2/3 vanligt kaffe och 1/3 cikoriakaffe.
2 matskedar strösocker eller rörsocker
1/2 liter vaniljglass (använde Triumfglass gammaldags vanilj)
1/2 dl Bourbon, ex Jim Beam [503].

Tillredning:

Gör kaffe. Häll i en bunke eller tillbringare, rör ner sockret och låt svalna. Ställ in i kylskåp tills det är kylskåpskallt.

Häll det kalla kaffet och 1/2 liter vaniljglass i matberedare och kör helt kort till slät smet. Häll i bourbon och ställ in kylskåpet en stund tills det blir kallt igen.

Ta ut ur kylskåpet, rör om smeten, häll i glassformar och låt stå minst 8 timmar, gärna längre.  Om du har glassmaskin kan du låta smeten gå i maskinen ett tag innan du häller i form, så går frysningen snabbare och risken för skiktning i glassen minskar.

Smak?

Utmärkt, tycker jag. Kaffe och vaniljglass går jättebra ihop och cikorian ger en kul extrasmak. Den majsiga smaken på Jim Bean gifter sig fint med vaniljen också och resultatet är en jättegod vuxenglass.


Energivärde:

Runt 100 kcal per pinne. En sats bör räcka till c:a 6 glassar om man använder formar i Zoku-stil (ca 1 dl per glass).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar