måndag 24 augusti 2015

Glassbas

 photo grek_zpsisopzixl.jpgEn bra grej att ha när man vill göra glass någorlunda ofta är ett bra grundrecept - en glassbas. Den här har potential, den har visat sig fungera väl med två recept.

Grekisk yoghurt 10%, 500 gram. 

2,5 dl standardmjölk.

50 gram honung

2 uns (6,6 cl) vodka

Vodkan är där som anti-frysmedel - den förhindrar att glassen blir stenhård utan förblir lite mjuk och mumsig, även efter en tid i frysen.

Häll alla ingredienser i blender och mixa slätt. Ställ sedan i kylskåp. Enligt min beräkning blir en sådan här sats 760 gram tung och 1053 kcal.

Men att bara frysa den här smeten utan vidare tillsatser är inget roligt. Däremot fungerar den bra som bas för att göra annat - tex:

Björnbärsglass

Tag en halv sats av glassbas (380 gram) och häll i blender. Tillsätt 250 gram frysta björnbär och 100 gram ICA EKO Björnbär & Blåbärssylt (190 kcal/100 gram). Mixa slätt. Låt blandningen stå i kyl och bli kall innan du slår upp den i form, som glasspinne eller i dessertkopp. Sätt in i frysen och låt stå minst 8 timmar men gärna längre än så. Hela omgången går på uppskattningsvis 872 kcal. 

 photo IMG_0992_b_zpsuulcoaki.jpg

Pistageglass

Tag en halv sats av glassbas (380 gram) och blanda i 2 ml grön karamellfärg, 5 ml pistageessent och 1/2 dl Steviasocker. Rör om ordentligt, ställ i kylskåp och låt den bli kall innan du slår upp den i form och ställer in i frysen i minst 8 timmar. Hela omgången går loss på uppskattningsvis 743 kcal. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar