tisdag 15 september 2015

Pan Telera

 photo IMG_1302_b_zpszfnghwjn.jpg

Mexikanskt mackbröd. Receptet från Jonas Cramby och hans inspirerande bok om mexikansk gatumat: Taco Loco!. Ett enkelt, jättegott bröd som smakar som ett mellanting mellan franskbröd och baguette. Inte svårt att göra. 

En deg räcker till 8 bröd. Du behöver:

10g färsk jäst
4 dl ljummet vatten
1 msk strösocker
1 tsk salt
10 dl vetemjöl special
2 msk smör

Lös upp jästen i vattnet och tillsätt socker, salt och mjöl och kör i degblandare i fyra minuter. Blandar man för hand får man räkna med mycket längre tid. Målet är en smidig deg. Tillsätt smöret i små klumpar tills allt är inknådat. Forma då degen till en boll, täck över med plastfolie och låt jäs i cirka två timmar. Degen ska dubbla sin storlek, typ.

Ugnen på 200 grader. Dela upp degen i åtta bitar, rulla till ovala bollar och lägg på bakplåt. Platta lite med handen. Med skaftet av slev eller annat verktyg trycker man två djupa skåror längs med brödet för att skapa en vågig form. Vänd på bullarna och upprepa på baksidan. Täck med en ren handduk och låt jäsa 40 minuter till. Tryck en gång till med slevskaftet för de där skårorna (hjälpte inte på våra bröd som blev mer runda ändå). Pensla bröden med vatten och baka mitt i ugnen 15-20-minuter eller tills gyllenbruna.

Jättegoda bröd. Cirka 260 kcal/st. Fungerade tokigt bra uppskurna och fyllda med pulled chicken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar