torsdag 24 september 2015

Tamarindsaft

 photo IMG_1382_b_zps6nbvfz3k.jpgTamarind är nån skum ärtväxt från afrika som används runt om i världen, bland annat i Mexico. Receptet är från Jonas Crambys bok Taco Loco. Den här saften var från början tänkt att bli en Agua Fresca men jag gjorde en slags drink av den istället genom att spä ut Tamarindsaften med 7up Free. Det blev riktigt gott. Skumt och lite märkligt, men gott. Tamarind smakar som en blandning av citrus och russin. Den är liksom sötsur.

Jag gjorde en halv dos, receptet jag gick efter föreskrev:

20 tamarindskidor
2 liter vatten
3½ strösocker  

Man skalar tamarinderna och slänger sedan frökapslarna i en kastrull med vatten och socker. Koka upp, sänk värmen och låt puttra på låg temperatur i en halvtimme. Utan lock - det är meningen att vatten ska dunsta. Sedan får koket stå och svalna tills man utan att bränna sig kan plocka upp de nu mjukkokta tamarindskidorna. Plocka ut kärnorna ur dem och släng tillbaka fruktköttet i kastrullen. Häll sedan alltihop i mixern och kör slätt. Sila rent och häll på flaska.

Det här är nu alltså koncentrat, att spädas efter smak. Cirka 100 kcal/dl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar