måndag 9 november 2015
Broccolisoppa med citron och bacon
För fyra portioner av denna riktigt goda soppa behöver du:
4 vitlöksklyftor
2 broccolihuvuden (c:a 500g)
matolja till stekning
1 liter grönsaksbuljong
80 g babyspenat
2 dl creme fraiche 34%
salt och svartpeppar
1 citron, rivet skal och 2 tsk saft
1 msk olivolja
bacon
1. Skala och skiva vitlöken. Skär av buketterna från broccolin och spar stjälkarna.
2. Fräs vitlöken i olja i en kastrull i cirka 1 minut på hög värme. Rör runt ordentligt hela tiden. Löken ska rostas men inte bränna vid. När den fått färg slänger du i broccolibuketterna och häller på buljong. Koka under lock på medelhög värme i tio minuter.
3. Skala och skär broccolistjälkarna i små bitar (gärna tärningarna). Marinera dem i citronsaft, citronskal och olivolja. Smaksätt med salt och peppar.
4. Knaperstek baconet.
5. När broccolin kokat färdigt slänger du ner spenaten i kastrullen och kokar den mjuk. Det går fort. Häll sedan ner koket i en mixer och tillsätt två dl creme fraiche.
6. Mixa slätt. Smaka av med salt och peppar. Häll upp och toppa med de citronmarinerade tärningarna och bacon. Se bitarna sjunka ner i soppan och fundera över vad du gjort fel. Garnera med spenatblad.
Receptet är ursprungligen från Ylva Bergqvists bok "52 soppor", Bonnier Fakta [här].
Uppdatering 15/11: Soppan går utmärkt att frysa och tina upp för ett senare tillfälle. Den blir inte konstig av det.
Etiketter:
soppa
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar