måndag 9 november 2015

Broccolisoppa med citron och bacon

 photo IMG_2570_b_zpstru04irg.jpg

För fyra portioner av denna riktigt goda soppa behöver du:

4 vitlöksklyftor
2 broccolihuvuden (c:a 500g)
matolja till stekning
1 liter grönsaksbuljong
80 g babyspenat
2 dl creme fraiche 34%
salt och svartpeppar
1 citron, rivet skal och 2 tsk saft
1 msk olivolja
bacon

1. Skala och skiva vitlöken. Skär av buketterna från broccolin och spar stjälkarna.

2. Fräs vitlöken i olja i en kastrull i cirka 1 minut på hög värme. Rör runt ordentligt hela tiden. Löken ska rostas men inte bränna vid. När den fått färg slänger du i broccolibuketterna och häller på buljong. Koka under lock på medelhög värme i tio minuter.

3. Skala och skär broccolistjälkarna i små bitar (gärna tärningarna). Marinera dem i citronsaft, citronskal och olivolja. Smaksätt med salt och peppar.

4. Knaperstek baconet.

5. När broccolin kokat färdigt slänger du ner spenaten i kastrullen och kokar den mjuk. Det går fort. Häll sedan ner koket i en mixer och tillsätt två dl creme fraiche. 

6. Mixa slätt. Smaka av med salt och peppar. Häll upp och toppa med de citronmarinerade tärningarna och bacon. Se bitarna sjunka ner i soppan och fundera över vad du gjort fel. Garnera med spenatblad.

Receptet är ursprungligen från Ylva Bergqvists bok "52 soppor", Bonnier Fakta [här]. 

Uppdatering 15/11: Soppan går utmärkt att frysa och tina upp för ett senare tillfälle. Den blir inte konstig av det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar