lördag 21 november 2015

Köttgryta

 photo IMG_2883_b_zps1e2dabmb.jpg

Den här tiden på året blir man sugen på robust mat. Det är en utmaning för kaloriräknaren, för ju mäktigare maten är desto mer kalorier är det i den. Den här rätten är dock inte överdrivet energirik- uppskattningsvis 400 kcal per portion gryta. Du behöver, 5-6 personer:

1 kg nötkött, gärna grytbitar (billigt!)
8 dl - 1 liter mörk oxbuljong (2 tärningar)
1 flaska rött vin, förslagsvis mustig och kryddig Rioja
2 msk tomatpuré
1 msk råsocker
1 stor gul lök, delad i klyftor
2 vitlöksklyftor, grovhackade
1 morot skuren i slantar
2 lagerblad
Några små burkrödbetor och lite rödbetsspad
10 st små champinjoner
10-15 st steklökar

Bryn köttet på hög värme i smör. Gör det i omgångar så köttet inte blir kökt. Lägg över i gryta. 
Fräs lök och vitlök i stekpannan. 
Häll på lite rödvin, tomatpurée och socker. 
Låt bubbla lite tillsammans med löken. 
Häll stekpannans innehåll över köttet i grytan. 
Häll på resten av rödvinet. 
Slå på buljong, morot och lagerblad.
Ner med ett par små rödbetor och någon deciliter rödbetsspad.
In i ugnen med grytan. Temperatur c:a 100 grader.

Viktigt:
Receptet jag följde föreslog en koktid på 3-4 timmar. Detta är strunt. Efter fem timmars koktid var köttet fortfarande lite segt. Jag rekommenderar att man kokar det på låg temperatur i ugn (locket på, självfallet) i minst 6-7 timmar. Faktum är att nästa gång jag gör den här grytan tänker jag låta den stå i åtta timmar. Man kan behöva fylla på lite vätska då och då men sluter locket någorlunda tätt så klarar det sig nog bra.

När det är cirka en timma kvar av koktiden slänger man i champinjoner och steklök.

Servera grytan med kokt potatis, ris eller bröd. Krydda gärna med salt, peppar och ex. timjan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar