torsdag 12 november 2015

Sötpotatissoppa med Cajunkyckling

 photo IMG_2681_b_zpsfqozswfm.jpg

Dags för lite mer matskryt. Den här rätten, dagens middag i det Mattssonsk-Grönlundska residenset, blev knasigt god. Basen är en sötpotatissoppa ur Ylva Bergqvists bok "52 soppor"

För fyra portioner sötpotatissoppa behöver du:

500g sötpotatis, skalad och skivad
100g gul lök, skalad och finhackad
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja (till stekning av löken)
1 tsk spiskummin
1 msk riven färsk ingefära
1 liter grönsaksbuljong
2 msk jordnötssmör (Kung Markatta, mindre socker)
2 cl limesaft
salt

Tillagning:

Fräs löken mjuk i olja på medelvärme i en stor kastrull under cirka 5 minuter.

Pressa i vitlöken, tillsätt spiskummin och ingefära och fräs i cirka 30 sekunder. 
Rör runt ordentligt. 

Släng i sötpotatisskivorna och häll på buljongen. Koka upp och låt sedan puttra i cirka tjugo minuter under lock.

Häll soppan i blender och mixa slätt. Dra ner jordnötssmör och limesaft och mixa lite till. Smaka av med salt. 

Soppan är färdig nu. Sleva upp i tallrik.

Den lilla kycklingön i soppan består av (per skalle):

150 gram kycklingfilé, kryddad med Cajunkrydda och stekt i lite smör. 

Energivärde: Soppan har jag beräknat till knappt 240 kcal per portion och kycklingen till ytterligare 158. Och så lite till för steksmöret. Även med en minibaguette till så hamnar man under 600 kcal. 

Uppdatering 30/11: Soppan går utmärkt att frysa och sedan tina upp för att ätas vid senare tillfälle. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar