söndag 15 februari 2015

Kött, sås och potatis så man blir mätt och lite till

 photo IMG_20150215_093532_zpsw6syohq3.jpgI går var det Alla Hjärtans Dag och jag och hustrun hade gäster hemma. Det vi bjöd på till huvudrätt var rostasstek med Boeuf Borguignon-sås och Potatis Boulangère. Recepten hämtade vi ur Tommy Myllymäkis fantastiska bok Såser samt Grönsaker, Tillbehör & Garnityr.

Inte smalmat direkt men man kan inte äta magert och nyttigt jämt. Och vi skippade potatisgratängen med litervis med grädde, ju-e!

Hur som:

Rostasstek är knasenkelt att göra. Man tar en stadig köttbit, kapar ändarna ifall de smalnar av för mycket (de blir snustorra i tillagningen), bryner köttet i stekpanna med smör och dunkar sedan in det i ugnen med en stektermometer. Vid 55 grader är köttet färdigt och perfekt att äta. Lämplig ugnstemperatur är väl runt 175 grader. 

Boeuf Borguignon-såsen är inte överdrivet svår heller. Jag var tvungen att ändra lite i receptet då jag ex inte fick tag på sidfläsk, så detta är inte rakt av enligt Myllymäkis bok. För fyra personer:

8 champinjoner, i kvartar
140 gram rökt bacon i tärningar
12 skalade steklökar
smör till stekning
3 dl rött vin 
En näve färsk timjan, nedklippt
1,5 msk bong koncentrerad kalvfond + 5 dl vatten
Salt, peppar och mer kalvfond för avsmakning

Man steker svamp, bacon och lök i smör i en stekpanna tills allt fått fin färg. Sedan häller man på vinet och kokar tills allt är inkokt. Då slår man på fond och timjan och kokar ihop tills cirka 3 dl återstår. Smaka av med salt, peppar och mer kalvfondskoncentrat.

Såsen smakade lite meh för sig själv, tyckte jag. Men på maten var den skitgod och jag ska gärna göra den igen men då måste jag se till att ha sidfläsk och inte bacon.

Potatis Boulangère kräver följande för fyra pers:

600 g fast potatis

3 gula lökar, skivade
En rejäl näve färsk timjan
2 lagerblad
3 dl vitt vin
3 dl kalvfond (bong koncentrat + vatten)
100 g smör
salt

Ugnen på 180 grader. Potatisen ska skäras i 3 mm tjocka skivor (hurra för skärmaskin - mandolin går också bra). Löken steks i smör i en stekpanna i cirka 5 minuter för att få rätt mjukhet. Tillsätt timjan, lagerblad, vin och fond och låt koka 5-10 minuter. Sedan ska löken (och vätskan) varvas med skivad potatis i en ugnsform. Mellan varven i formen ska det på salt. Ovanpå alltihop toppar man med potatis och rejäla klickar smör. Sedan skall rätten bakas mitt i ugnen i cirka 45 minuter tills potatisen fått fin färg.

Tokigt gott! Heja Myllymäki!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar